Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Långa fängelsedomar för pojkarna i Forsbyfallet – alla tre döms för mord

Uppdaterad 03.09.2021 15:20.
Koskelan surman muistotilaisuus eduskuntatalon portailla.
Bildtext Tidigare i år ordnades en minnesstund för offret på Riksdagshusets trappa.

De tre pojkarna födda år 2004 som i december ifjol misshandlade en jämnårig pojke till döds, döms i Helsingfors tingsrätt till 10 år och en månad, 9 år och två månader respektive 8 år och två månaders fängelse för mord.

Åklagaren hade yrkat på 12, 11 respektive 9,5 års fängelse för de åtalade pojkarna i fallet, som av åklagaren beskrivs som brutalt och rentav sadistiskt.

Tingsrätten bedömmer att de åtalade måste ha förstått att deras offer kommer att dö till följd av deras agerande. De har agerat i samförstånd och deltagit på ett sätt som gör att tingsrätten bedömer att de tillsammans har begått dådet.

Brottet anses vara särdeles rått och grymt: gärningsmännen är tre till antalet, offret har utsatts för våld i över tre timmar och de har använt tillhyggen.

I domen har tingsrätten beaktat pojkarnas låga ålder, varför de döms enligt en lindrigare straffskala.

I mellandomen i mars slog tingsrätten fast att det finns tillräckliga bevis för att de tre pojkarna agerade enligt åtalet och orsakade offrets död.

De åtalade själva har nekat till mord. Två av dem har erkänt grov misshandel och grovt dödsvållande, medan den tredje enbart erkände misshandel. Försvaret har framhävt tiden för döden som en avgörande faktor - skadorna hade nödvändigtvis inte lett till döden om pojken fått vård. 

På grund av deras unga ålder publicerar Svenska Yle inte namnen på de dömda.

De tre pojkarna döms också för att ha misshandlat samma offer tidigare, samt för ett rån begånget under midsommaren 2020. Domen har inte vunnit laga kraft.

En utdragen misshandel präglad av förnedring

Mordet inträffade på sjukhusområdet i Forsby den 4 december 2020. De dömda och offret hade samlats för att fira den yngste av de dömdas födelsedag. I kommunikationen mellan de dömda framkommer att de på förhand planerat misshandeln.

De tre pojkarna hade redan under hösten vid flera tillfällen misshandlat offret i grupp, något de betraktade som en "bestraffningslek".

Brottet beskrivs av åklagaren som rått och grymt. Efter att offret tvingats dricka sprit utsattes han för sparkar och slag mot huvudet och kroppen. En av de dömda slog offret med ett järnrör och hoppade på hans överkropp. De kissade också på offret.

Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla.
Bildtext Kroppen hittades tre dagar senare av en byggarbetare.

Misshandeln pågick i flera timmar och filmades också av pojkarna. De skickade klippen till varandra genom sociala medier. Offret lämnades sedan medvetslös på platsen.

Den yngsta av dem återvände senare samma kväll till platsen. Enligt åklagaren ska han då ha förstått att offret har dött eller håller på att dö. Pojkarna gjorde ändå inget för att försöka rädda offret.

Kroppen hittades först tre dagar senare, av en byggarbetare. Exakt när han dog är oklart.

Dödsorsaken uppges bland annat vara revbensbrott och skador på hjärnan. Enligt utredningen om dödsorsak dog offret flera timmar efter misshandeln avslutats.

Äldsta pojken pekas ut som drivande

De två yngre pojkarna har pekat ut den äldsta som drivande i misshandeln - redan innan kroppen upptäcktes gaddade de två yngre pojkarna ihop sig mot den tredje för att föra över ansvaret på honom. De har också anklagat den äldsta för att ha misshandlat även dem under mordkvällen.

Bland annat ska den äldsta pojken ha knuffat omkull de andra och slagit dem med samma järnrör som användes för att brutalt misshandla mordoffret.

Den utpekade har inte nekat till anklagelsen men säger sig inte minnas.

Barnskyddets och skolans ansvar utreddes - inga brott misstänks

I samband med förundersökningen ansåg Helsingforspolisen det nödvändigt att utreda om barnskyddet och skolan agerat korrekt. Efter en inledande utredning konstateras att det inte finns grund för att misstänka brott mot tjänsteplikt.

Såväl skolan som barnskyddet anses ha agerat tillräckligt, med hänsyn till den information de hade om situationen.

Offret var vid tiden för brottet barnskyddsklient och placerad utanför hemmet.