Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Uuno Turhapuros skapare Pertti "Spede" Pasanen blir långfilm

Från 2021
Spede Pasanen
Bildtext Pertti "Spede" Pasanen. Arkivbild.
Bild: Seppo Sarkkinen / Yle

En långfilm är på gång om filmproducenten, regissören, manusförfattaren, komikern och uppfinnaren Pertti "Spede" Pasanen. Pertti Pasanen avled år 2001 i en ålder av 71 år.

Fokus i filmen ligger på Pasanens mycket innovativa period från 1960-talet fram till 1980-talet då Uuno Turhapuro-filmerna slog igenom. Filmerna om Uuno Turhapuro älskades av stora delar av Finlands folk, trots kritikernas och Filmstiftelsens njugga inställning.

I den kommande filmen fäst uppmärksamhet vid Pasasens idoga och otröttliga kamp mot inställningen till underhållning i den tidens filmkretsar.

Vesa-Matti Loiri som Uuno Turhapuro.
Bildtext Vesa-Matti Loiri (t.v) spelade Uuno Turhapuro. Pentti Siimes (t.h)
Bild: Kalle Kultala / Yle

Skådespelarna i den nya filmen utses senare, men regissören är klar – det blir den 31-åriga Aleksi Delkouras.

– Jag har alltid varit intresserad av människor som är passionerade. Att göra film är sist och slutligen att teamarbete mellan olika kreativa människor – därför är Spedes historia så intressant, säger Delkouras.

Aleksi Delkouras
Bildtext 31-åeiga Aleksi Delkouras regisserar filmen.
Bild: YLE

Också Pertti Pasanens dotter, Pirre Pasanen, har godkänt filmprojektet.

– Jag är glad över att filmen görs och övertygad om att man har hittat de rätta människorna och rätt infallsvinkel för att berätta pappas historia, säger hon.

Karaktären Turhapuro skapades ursprungligen för ett sketchprogram i tv, men den stora publiken blev förtjust i honom och snart blev det aktuellt med film. Guldåldern för Turhapuro-filmerna var 80-talet.

Artikeln är en bearbetning av yle.fi-artikeln Pertti "Spede" Pasasesta tehdään elokuva – esiin nousee taistelu viihteen puolesta taidepiirejä vastaan. Översättning Sara Langh.