Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Toni Piispanen dubbelmedaljör i Tokyo – tog silver på 100 meter trots mardrömsväder: "Har varit en supersäsong"

Från 2021
Uppdaterad 03.09.2021 16:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

Toni Piispanen reser hem från Paralympics i Tokyo med hela två medaljer. Piispanen följde upp guldet på 200 meter med att knipa silver på 100 meter i T51-klassen.

Piispanen imponerade tidigare i veckan på 200 meter då han krossade det 17 år gamla paralympiska rekordet och tog Finlands första guld i spelen.

Också i dagens regniga 100-metersfinal var Piispanen en av guldfavoriterna.

Loppets medaljtrio drog ifrån direkt från start, men ingen kunde svara på Peter Genyns rivstart. Belgaren tryckte på i ett ruskigt tempo från startskottet och vann med nya paralympiska rekordet 20,33.

Nästa i mål var Piispanen på 20,68. Finländaren låg trea efter starten, men tryckte sig förbi Genyns landsman Roger Habsch som fick brons.

– Jag är jättenöjd över hur jag presterade, så här bra har jag inte brukat lyckas i regnväder, säger silvermedaljören Piispanen till Yle.

– Vädret gjorde det ganska utmanande för oss och vinnaren hanterade det mycket bättre. Blött väder är alltid svårt för oss.

I och med andra medaljen sällar sig Piispanen till en väldigt exklusiv skara. Bara Leo-Pekka Tähti (två gånger) och Markku Niinimäki har lyckats fixa två medaljer i samma spel tidigare.

– Det är jättekul. Det har varit en supersäsong för mig, med världsrekord på 200 meter, samt guld och silver i Paralympics, konstaterar 45-åringen.

Piispanen tog guld på 100 meter i London 2012. I Rio för fem år sedan blev det en fjärdeplats.