Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna försöker inta den legendariska motståndsregionen Panjshirdalen – som fortsätter att stå emot

Från 2021
Några kamouflageklädda krigare sittande på en gulgrön stridsvagn med eldröret riktat mot kameran.
Bildtext Motståndskrigare i Panjshirdalen poserar på en stridsvagen som blev kvar efter den sovjetiska ockupationen på 1980-talet.
Bild: AFP/Lehtikuva/Ahmad Sahel Arman

Talibanernas styrkor rapporterades på fredagen ha gått till allt häftigare attacker mot Panjshirdalen cirka 100 kilometer nordost om huvudstaden Kabul. Det är det sista fästet för motståndet mot talibanregimen.

Det bor omkring 100 000 människor i Panjshirdalen, som är notoriskt svår att inta militärt. De få ingångarna till dalen är lätta att kontrollera.

Invånarna där och motståndsledaren Ahmad Shah Massoud blev kända för att ha stått upp både mot Sovjetockupationen på 1980-talet och mot talibanstyret som följde därefter.

Dalen är igen centrum för motståndet efter att talibanerna tagit över så gott som hela resten av landet under sin blixterövring i augusti och de utländska truppernas reträtt.

Både talibanerna och Panjshirdalens motståndsrörelse NRF rapporterade på fredagen om häftiga och upptrappade strider. Bägge sidor hävdade sig ha orsakat motståndaren svåra förluster.

Ett tjugotal krigare i khakiuniform står uppstållda på rad och viftar med motståndsrörelsens grön-vit-svarta och Afghanistans nationella grön-röd-svarta flagga.
Bildtext Motståndsrörelsen NRF i Panjshirdalen använder en grön-vit-svart flagga.
Bild: AFP/Lehtikuva/Ahmad Sahel Arman

NRF leds av den 32-åriga Ahmad Massoud, som är son till den legendariska motståndsledaren Ahmad Shah Massoud.

Tusentals krigare från olika milisgrupper och tidigare soldater i den nationella armén och specialtrupperna tros ha tagit sin tillflykt till dalen och anslutit sig till motståndsrörelsen.

Talibanerna och NRF förhandlade i veckan om en politisk lösning utan att lyckas nå en sådan. Därefter intensifierades striderna.

Diskussion om artikeln