Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målfirande engelsmän möttes av inkastade muggar och rasistiska ramsor i Ungern – Fifa svarade på Boris Johnsons krav

Raheem Sterling framför en arg ungersk publik.
Bildtext Raheem Sterling var i form mot Ungern.

Precis som i sommarens fotbolls-EM är den ungerska fotbollspubliken i blåsväder. Fansen rapporteras ha skämt ut sig då deras favoritlag krossades av England i gårdagens VM-kvalmatch.

Den ungerska hemmapubliken visade sitt missnöje mot gästerna redan före matchstart, då man buade ut engelsmännen som valde att knäböja.

Själva matchen blev en succé för England. Första halvlek bjöd inte på några mål, men efter 90 minuter hade man krossat Ungern med 4–0.

Raheem Sterling gjorde det första målet och passade till Harry Kanes 2–0. Sterling och Jude Bellingham fick utstå apljud och rasistiska ramsor under matchen, rapporterar Sky Sports Rob Dorsett, som var på plats i Budapest.

Dessutom kastades det in en bengal på planen under matchen, och när engelsmännen firade mål möttes de av många inkastade muggar.

Jack Grealish dricker.
Bildtext Jack Grealish passade på att ta en klunk ur en av de många inkastade muggarna.

"Fullständigt oacceptabelt", var förbundskapten Gareth Southgates ord om den ungerska hemmapubliken.

– En del människor har fastnat i deras fördomar och tankesätt, de förblir som dinosaurier samtidigt som världen moderniseras, säger Englands tränare enligt AFP.

Fifa utreder

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har tidigare gett Ungern ett publikförbud på tre matcher på grund av fansens beteende. Men VM-kvalet svarar internationella fotbollsförbundet Fifa för och därför fanns 60 000 på plats på gårdagens match.

Efteråt krävde engelska fotbollsförbundet FA att Fifa skulle agera, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gjorde likadant.

"Det är fullständigt oacceptabelt att engelska landslagsspelare blev utsatta för rasism i Ungern under gårdagen", skrev Johnson på Twitter.

BBC skriver att Fifa svarat på kraven. Förbundet kommer att "vidta lämpliga åtgärder" när man fått rapporter från matchdelegater på plats.