Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är det helt klart: Grönt ljus för NHL-spelare i vinterns OS

Från 2021
Uppdaterad 03.09.2021 18:58.
Finska spelare firar mål.
Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press

Nu kan spekulationerna om alla tiders Lejonlag börja på allvar. Efter att ha missat spelen i Pyeongchang står det nämligen klart att NHL-spelare tillåts delta i OS i Peking kommande vinter. Överenskommelsen innehåller ändå en coronaklausul.

Senaste gången som NHL-spelarna förgyllde OS hockeyturnering var i Sotji 2014. Då tog Finland brons samtidigt som Kanadas stjärngarde vann.

I Pyeongchang 2018 saknades världens hockeyelit. Inför vinterspelen i Peking har det talats om en comeback för NHL-spelarna – och nu är den ett faktum.

NHL och Internationella ishockeyförbundet IIHF bekräftade glädjenyheten på fredagen. Förhandlingarna hann pågå länge, men mycket talade om grönt ljus för OS då NHL förra månaden presenterade ett OS-anpassat matchprogram.

Detta öppnar för ett riktigt starkt Lejonlag i vinterspelen. Till exempel Yle Sportens NHL-podd har pekat ut lagbygget som det bästa Finland någonsin haft i OS-hockeyn.

Det färska OS-beslutet innehåller ändå en klausul. Ifall coronaläget förorsakar framskjutna och flyttade NHL-matcher kan spelarnas OS-deltagande stoppas.

Mejlet där spelarna delgetts om beslutet har läckt ut på sociala medier. Där framgår det att hockeyturneringen planeras att pågå mellan den 9 och 20 februari, och spelarna släpps i väg till Kina den 6 februari.

Nationernas bruttotrupper ska vara inskickade den 15 oktober. De slutliga trupperna presenteras i januari. Lejonen ordnade en första OS-samling redan i början av förra månaden.

NHL-spelare har fått delta i OS fem gånger tidigare, första gången var i Nagano 1998. Under dessa turneringar har Lejonen tagit ett silver och tre brons.

OS-grupperna

Diskussion om artikeln