Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stormvarning av BK-46 inför ligastarten i handboll – Karislaget utklassade Grankulla IFK i finska cupen

EN spelare springer med bollen i handen.
Bildtext Alex Lignell är tillbaka i BK-46 efter ett år i utlandstjänst för militären. Här blir Robin Granlund (15) och Fredrik Forss (17) steget efter.

Karisklubben BK-46:s herrar tog sig lekande lätt till kvartsfinal i finska cupen i handboll. Grankulla IFK var en munsbit för det taggade och duktiga Karislaget.

Slutresultatet i matchen som spelades i Karis idrottshall blev 36-24 (20-12).

Efter en aningen sömnig inledning fick hemmalaget BK-46 fart på sitt spel då tio minuter av matchen var spelade. Efter det var det inte längre något snack om saken, BK gjorde mål efter mål och försvarade dessutom disciplinerat.

En av matchhjältarna i hemmalaget var Oscar Kihlstedt som gjorde sju mål framåt och slet också i försvaret. Han är nöjd med lagets insats i matchen.

– Vi står riktigt bra bakåt i dag och spelar ett bra kontringsspel. Det goda jobbet defensivt är det som ger oss vinsten i dag.

Han säger att BK-46 har en bra bredd i laget.

– Alla vill visa när de får chansen att komma in på plan och det är riktigt roligt att se.

I matchens slutskede satt BK:s tre stjärnspelare Kihlstedt, Nico Rönnberg och Jac Karlsson på avbytarbänken och ändå löpte hemmalagets spel hur bra som helst.

Stjärnor på bänken

– Vi har många duktiga spelare och det betyder att nivån på träningarna också är hög. Jag tror att vi alla utvecklas när det är på det viset, säger Kihlstedt och konstaterar att BK:s enda mål i cupen är att vinna pokalen för tredje året på raken.

Senaste gången BK-46 hade publik i sin hemmahall var för nästan ett år sedan, i oktober i fjol. Att cupmatchen mot Grankulla IFK spelades inför publik tycker Kihlstedt är kul.

– Vi ser fram emot hösten och vintern och hoppas att vi har mycket publik som hejar på oss.

BK:s Markus Viitkar skjuter ett hoppskott.
Bildtext BK:s nyförvärv Markus Viitkar visade god klass mot Grankulla IFK.

Han ger sig själv godkänt för sin insats i matchen.

– Det var kul att spela en tävlingsmatch igen. Det är rätt länge sedan sist.

Weurlander lurade tidigare klubbkompis

Grankulla IFK:s Carl Weurlander var rätt besviken efter slutsignalen.

– Vi kommer med ett vingklippt lag och försökte nog ladda upp till matchen. Vi hamnade ändå i underläge ganska snabbt och efter det rann det iväg, summerar Weurlander.

Han spelade i fjol i Sjundeå IF och lyckades också inledningsvis överlista nya BK-målvakten Rony Léven tre gånger på lika många försök. Léven och Weurlander var klubbkompisar i SIF förra säsongen.

– Jag har ett bra förhållande med Rony, vi bukar alltid lite skoja med varandra så det var riktigt roligt att sätta in bollarna.

Oscar Kihlstedt skjuter ett hoppskott.
Bildtext BK:s Oscar Kihlstedt gör ett av sina sju mål. Granis Carl Weurlander är sent ute.

Om flytten till Grankulla säger Weurlander att det helt enkelt var dags för klubbyte.

- Jag flyttade till stan och det är kortare väg till träningar i Grankulla. Det kändes att det kan vara bra att få spela med lite nya spelare och en ny tränare, säger han.

Målvakten Rony Léven spelade sin första tävlingsmatch i BK-46 och visade fina tag i första halvleken. Mikael Heinonen spelade i målet i andra halvleken och visade att Karislaget har två duktiga målvakter.

BK-46 möter HIFK i kvartsfinal

BK presenterade två nya unga spelare, Roy Lindqvist och Marcus Ojala, i matchen. Esten Markus Viitkar spelade center och är stark som en björn och avslutar med hyfsad procent.

I Grankulla som, saknade några nyckelspelare, visade trion Robin Granlund, Carl Weurlander och Fredrik Forss hur viktiga spelare de är för laget. Erik Åkermarck blixtrade till några gånger.

Jan-Erik Leandersson och Mikael Lindroos dömde matchen inför 278 åskådare. Matchprotokollet finns på Handbollsförbundets webbplats.

I kvartsfinalen möter BK-46 Helsingfors IFK som besegrade HK Pötsi med klara 40-21 (15-14) i Idrottshuset i Helsingfors. Kvartsfinalen spelas 2.10 på HIFK:s hemmaplan.

Ligasäsongen kör i gång nästa veckoslut. BK-46 åker till Estland för att möta HC Tallinn. Matchen spelas på söndag (12.9). Grankulla IFK öppnar säsongen med en bortamatch mot Sjundeå IF en vecka senare (18.9).