Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Qanon-schamanen erkänner brott efter stormningen av Kapitolium – besviken över att Trump inte benådade honom

Från 2021
Uppdaterad 04.09.2021 09:02.
Trumpanhängare inne i kongressbyggnaden den 6 januari 2021.
Bildtext Jacob Chansley (i mitten) blev känd som Qanon-schamanen i samband med stormningen av Kapitolium.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Den man som blev känd som Qanon-schamanen i samband med stormningen av Kapitolium i januari erkänner nu brott.

Schamanen, Jacob Chansley, fotograferades inne i Kapitolium iklädd en hornbeklädd pälsmössa, med ansiktsmålning och bar överkropp. Han har suttit häktad sedan attacken.

Chansley är besviken över att Donald Trump inte benådat honom, enligt hans försvarsadvokat.

Trots det har expresidenten enligt försvarsadvokaten alltid "en särskild plats i Chansleys hjärta".

Tidigare slog rättspsykiatriker fast att Chansley lider av bland annat schizofreni, är bipolär och lider av depression och ångest.

Chansley har tidigare fått avslag på sin ansökan om att släppas mot borgen, och har sedan dess förhandlat med åklagaren om en uppgörelse som i praktiken innebär att han erkänner sig skyldig i utbyte mot ett lindrigare straff.

Sannolikt upp till 4,5 års fängelse

Han är åtalad för sex olika brott. Bland annat för våldsamt inbrott, och riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff.

Maxstraffet är 20 år i fängelse och bötesbelopp på 250 000 dollar, men åklagaren Kimberly Paschall har låtit förstå att man knappast yrkar på det utan snarare på ett kortare straff på 3,5 till 4,5 år.

Nästan 600 personer har gripits med anledning av stormningen av Kapitolium den 6 januari. Över 20 har erkänt sig skyldiga till brott.

Kongressbyggnaden stormades medan kongressen ratificerade valresultatet och därmed officiellt utsåg Joe Biden till vinnare i presidentvalet, Strax innan det höll Trump ett tal där han hävdade att han förlorat valet på grund av omfattande valfusk, ett påstående som upprepade gånger har konstaterats sakna grunder.

Källor: Reuters, AP, AFP