Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden lovar släppa hemliga dokument om terrorattackerna den 11 september

Joe Biden.
Bildtext Enligt Joe Biden ska dokumenten bli offentliga inom sex månader.

USA:s president Joe Biden lovar offentliggöra tidigare hemligstämplad information om terrorattackerna den 11 september 2001.

Joe Biden uppgav på torsdagen att han beordrat justitieministeriet att genomföra en granskning av dokument om den federala polisen FBI:s utredning kring attackerna i New York och Washington.

“När jag ställde upp i presidentvalet lovade jag att säkerställa transparens när det gäller dokument om terrorattackerna den 11 september 2001. Nu när vi närmar oss 20-årsdagen av attackerna håller jag det löftet, ” säger Joe Biden.

Enligt Biden är målet att dokumenten ska bli offentliga inom sex månader.

Anhöriga till de som drabbades i attacken har länge krävt att få tillgång till information om bland annat eventuella kopplingar mellan Saudiarabien och terroristerna som kapade flygplanen som flög in i World Trade Center och Pentagon. 15 av de 19 personer som utförde attackerna kom från Saudiarabien.

Många av de anhöriga till offren har varit missnöjda med att en så stor del av dokumenten är fortsatt hemligstämplade. Senast i torsdags krävde anhöriga i ett öppet brev att Biden offentliggör dokument om Saudiarabiens roll i attackerna.

Saudiarabien har avvisat alla beskyllningar, och enligt den av USA:s kongress tillsatta officiella utredningskommissionen finns inga bevis på att Saudiarabien skulle ha understött terroristerna.

I den exekutiva ordern om att offentliggöra dokumenten skriver Biden att återverkningarna på händelserna för 20 år sedan fortfarande syns i dag.

"Därför är det av stor vikt att säkerställa att USA:s ledning maximerar transparens och använder hemligstämpling endast då det är nödvändigt."

Källor: AP, Reuters, AFP.