Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Ny måstematch för volleybollandslaget – seger över Spanien garanterar (nästan) en plats i slutspelet

Från 2021
Uppdaterad 04.09.2021 13:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Spanien - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De finländska landslagens superlördag inleds med volleybollherrarnas EM-match mot Spanien. Och insatsen är skyhög. Med en seger tar Finland ett stort kliv mot åttondelsfinal, en förlust leder till att slutspelschanserna minskar avsevärt.

Finland – Spanien

Hakametsä, Tammerfors, kl. 14.00

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Spanien - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

 

Först EM-volleyboll, sen VM-kval i fotboll och avslutningsvis Sverigekampen. Vänner av finländsk landslagsidrott har en högtidsstund i dag.

Först ut är Finlands volleybollherrar som fick en smakstart på hemma-EM i onsdags genom att besegra Nordmakedonien med 3–1 i en måstematch.

Öppningssegern gav självförtroende

Betydelsen av segern i öppningsmatchen ska inte underskattas. Finland har under huvudtränaren Joel Banks ledning förlorat merparten av sina matcher och på grund av ett begränsat antal träningsmatcher var landslagets form ett frågetecken inför EM-gruppspelet på hemmaplan.

De flesta frågetecken rätades ut till utropstecken mot Nordmakedonien. Högerspikern Urpo Sivula levererade i offensiven, passaren Eemi Tervaporttis fingerslag var kreativa och försvarsspelet höll hög nivå, inte minst blockeringsspelet.

I dag gäller det för hemmalaget att hålla minst samma nivå och gärna till och med höja sig ett snäpp. De två öppningsmatcherna är Finlands bästa chans att ta de två segrar som (med stor sannolikhet) ger en åttondelsfinalplats. Efter matchen mot spanjorerna höjs kvaliteten på motståndet rejält då Finland tar sig an Ryssland, Nederländerna och Turkiet.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue tuulettaa.
Bildtext Finland vann premiären mot Nordmakedonien.
Bild: Tomi Hänninen

 Tufft program för Spanien

Förutsättningarna borde vara gynnsamma för Finland. Veljekset, som landslaget kallas, spelade sin enda match i turneringen i onsdags och vann den. Spanien kommer till eftermiddagens drabbning med två svidande förluster på två dagar i bagaget.

Å andra sidan så visade Spanien sin farlighet i nederlagen mot Nederländerna och Turkiet. I fyra av Spaniens sex setförluster var differensen den minsta möjliga, det vill säga två poäng.

Revansch för semifinalförlusten?

Finland har en revansch att utkräva för den kanske mest svidande förlusten i landslagets historia. Lagen möttes senast i storturneringssammanhang i semifinal i EM 2007. Spanien vann den matchen med 3–2 i set och gick hela vägen till EM-titeln.

Både Finland och Spanien har tappat en del av sin bästa spetskompetens sen dess och numera slår bägge lagen ur rejält underläge mot lag av yttersta världsklass.

Kommentatorns tips: Holmgång att vänta

Detta känns som en match mellan två jämnstarka lag. Inte alltför långsökt att förutspå att det hela avgörs först i femte set. Där är Finland snäppet starkare tack vare hemmastödet. Finland vinner med 3–2 i set.

Diskussion om artikeln