Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mika Salminen: Test som krävs för coronapass kan bli avgiftsbelagda

Mika Salminen står utomhus. Han ler och tittar in i kameran.
Bildtext Mika Salminen, hälsosäkerhetschef på Institutet för hälsa och välfärd.

I framtiden kan ett system med coronapass innebära att testningen blir avgiftsbelagd och att den läggs på privata aktörer, säger THL:s Mika Salminen till Yle Uutiset.

Vaccin, begränsningar och coronapass är åtgärder som förhindrar och minskar på spridningen av coronaviruset. Det är ändå vaccinationstäckningen som är avgörande för hur snabbt man kan börja avveckla restriktionerna i Finland.

Regeringen strävar efter en vaccinationstäckning på 80 procent, men enligt Mika Salminen, hälsosäkerhetschef på Institutet för hälsa och välfärd, kan man inte stipulera någon slutlig, korrekt gräns. 

– Vi måste vänja oss vid att en del smittas trots vaccinationerna. Situationen kommer ändå att vara rätt normal i synnerhet om vi ger oss själva en chans och kan bli kvitt våra rädslor, säger Salminen till Yle Uutiset.

Coronapass en tillfällig lösning

Regeringen har lovat nya besked om coronastrategin på måndag. Coronapass har varit på tapeten, men Salminen säger att behovet för coronaintyg upphör då immuniteten bland befolkningen är tillräckligt hög.

– Med hjälp av coronapass kan vi se till att största delen är skyddade då människor samlas. Så stoppar vi att en stor del av smittfallen sprids, säger Salminen. 

Också icke-vaccinerade kan få ett coronapass, men det skulle förutsätta att man har ett intyg på negativt coronatest. Enligt Salminen är det möjligt att den offentliga hälsovården inte längre klarar av ett ökat behov av coronatest. 

– Det här är något som regeringen fattar beslut om, men jag tror att tanken är att lägga testningen på privata aktörer. Den nuvarande testningsmodellen och hälsosektorns testningskapacitet räcker inte till. Om du till exempel vill gå till krogen men inte vill ta vaccinet blir alternativet antagligen att du tar ett coronatest och betalar för det själv, säger Salminen. 

"Dags att börja leva normalt"

På frågan om de som är fullt vaccinerade nu kan börja leva normalt svarar Salminen att han är fullt vaccinerad och han lever ganska normalt.

– Det är ändå ingen dålig idé att hålla kvar munskyddet, till exempel i stuationer där man rör sig bland folk eller träffar många samtidigt. Vi kan inte vara överförsiktiga i evighet, nu är det nog dags att börja leva normalt.

Salminen poängterar också att den som inte vill ta coronavaccinet får räkna med att bli smittad - viruset försvinner inte och det kommer också att kretsa i Finland, i mindre grad visserligen, men likafullt.

– Vill man inte få immunskydd via vaccinet smittas man förr eller senare, det kommer man inte ifrån. Är man ovaccinerad smittas man med mycket stor sannolikhet senast inom fem år av viruset, säger Salminen.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Koronapassiin vaadittavat testit voivat tulla itse maksettaviksi av Seija Vaaherkumpu. Artikeln är översatt av Sara Sundman. Ett tredje stycke lades till kl 12:10 utgående från Svenska Yles intervju med Salminen.