Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armand Duplantis flög över sex meter igen – kaos och lång väntan när han skulle försöka slå världsrekordet: ”Vet inte vad som tog sådan tid”

Från 2021
Armand Duplantis flyger över ribban.
Bildtext Armand Duplantis klarade 6,05 i Bryssel.
Bild: AFP / Lehtikuva

Armand Duplantis klarade 6,05 i Bryssel och skulle sedan försöka slå sitt eget världsrekord. Men då tvingades han vänta i nästan en halv timme innan arrangörerna fick upp ribban på rätt höjd.

Armand Duplantis säkrade segern i Diamond League-tävlingen i Bryssel på 5,91, men flög sedan över 6,05 och satte nytt stadionrekord. Efter den höjden begärde han upp ribban på 6,19 som skulle betyda nytt världsrekord.

Då började ett oväntat kaos. Det dröjde 25 minuter innan ribban låg på rätt höjd. Flera arrangörer stod länge vid stavställningen och kontrollmätte innan man gav Duplantis klartecken att hoppa.

– Jag vet inte vad som tog sådan tid. Jag ville bara hoppa och ge det en chans. Jag är verkligen i toppform och vill ha det där världsrekordet innan säsongen är över, säger Duplantis till Sportbladet.

När Duplantis till slut fick hoppa hade han ett bra försök på höjden men den här gången blev det inget världsrekord. En så här lång väntan har han inte varit med om tidigare.

– Det brukar ta tid då de alltid måste kontrollmäta när ribban kommer upp på världsrekordhöjder. Men så här länge? Nej aldrig, säger han.

Kerley historisk

I Bryssel sågs också en historisk seger. Amerikanen Fred Kerley blev den första manlige idrottaren som vunnit i Diamond League på 100, 200 och 400 meter.

Nu vann Kerley 100-metersloppet före före landsmännen Trayvon Bromell och Michel Norman. Kerleys segertid blev 9,94 och han vann med tre hundradelar före Bromell.

Christine Mboma från Namibia tog i sin tur sin första triumf i Diamond League då hon vann damernas 200 meter. Mboma som vann OS-silver i Tokyo klockades för 21,84 och besegrade Shericka Jackson med elva hundradelar.

– Det är verkligen kul att vinna mot så här starkt motstånd. Det har varit en lång säsong med OS och junior-VM men jag är fortfarande i bra form, säger Mboma enligt nyhetsbyrån AFP.

I samma lopp slutade Sha'Carri Richardson på fjärde plats med tiden 22,45.

Samtliga resultat från tävlingen i Bryssel hittas här.

Diskussion om artikeln