Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sköna målvrålet i VM-kvalet – Joel Pohjanpalos vackra fullträff sänkte Kazakstan och bäddar för spännande höst

Från 2021
Uppdaterad 04.09.2021 20:04.
Joel Pohjanpalo firar mål i landslaget.
Bildtext Joel Pohjanpalo satte sitt fjärde landslagsmål under 2021 och avgjorde VM-kvalet mot Kazakstan.
Bild: Lehtikuva

Finlands nya matchvinnare: Joel Pohjanpalo. Han såg till att hoppet i VM-kvalet lever i allra högsta grad efter segermålet mot Kazakstan.

Beställningen var tre poäng när Finland körde i gång VM-kvalhösten hemma mot Kazakstan på lördagen. Förväntningarna infriades – efter ett snyggt segermål.

Finland vann med 1–0 och kliver upp som ny tabelltvåa i kvalgruppen efter tre spelade matcher.

Segern bärgades efter paus. Efter ett antal brända chanser kom den förlösande fullträffen när en timme var spelad.

Programmet är inte längre tillgängligt

Joel Pohjanpalo blev matchvinnare – precis som fallet var i EM-premiären mot Danmark i somras – med ett mål som var oerhört typiskt för honom. Jere Uronen slog det utmärkta inlägget och Pohjanpalo hittade det bortre hörnet med en vacker nick.

– Jag försökte bara att styra in bollen. Det där är inte så enkelt och jag sätter knappast tio av tio försök, men den här gången gick det vägen och gav oss en viktig seger. Ett mål räckte för vinst den här gången, säger Pohjanpalo.

– Det är svårt att beskriva hur skönt det var att göra mål framför våra supportrar. De ger oss energi och det var kul att få spela här hemma med publik på läktarna.

Fler mål behövdes inte för att besegra Kazakstan och nu har Finland bäddat för en spännande kvalhöst. Oavsett hur det går borta mot Frankrike på tisdag lever hoppet hela vägen i det här VM-kvalet.

– Sjävklart hade vi press på oss och vi visste att det här var en måstematch, men vi stod för en fin insats, säger Pohjanpalo.

Tog sig efter tam start

Vinsten var välkommen och rättvis – trots att matchinledningen var riktigt svag. Finland saknade rörelse och skärpa i passningsspelet, och i stället startade Kazakstan piggast.

Det dröjde till 20:e minuten innan Finland skapade första ordentliga läget. Teemu Pukki hittade Onni Valakari, men Igor Sjatskij räddade den gången.

Onni Valakari tar avslut i landskamp 2021.
Bildtext Onni Valakari var en av Finlands piggare mot Kazakstan.
Bild: Lehtikuva

Det fortsatte Sjatskij med resten av första halvlek. Valakari och Pukki hade fina skottlägen, men det var mållöst i paus.

Under andra delen av första halvlek fick Finland ändå lite fason på det offensiva spelet, man låste fast Kazakstan och etablerade tryck.

Trenden fortsatte i andra halvlek. Efter att Valakari och Pukki hade missat varsitt läge till kom så det efterlängtade 1–0-målet genom Pohjanpalo.

Nästa uppgift: Frankrike

Kazakstan, som har lyckats ta poäng av Ukraina två gånger om i VM-kvalet, hade inte mycket att komma med i jakten på en kvittering.

När Finland hade spräckt nollan var det inget snack om saken. De 10 167 åskådarna som hade kommit till Olympiastadion fick se sitt landslag städa undan sista halvtimmen relativt komfortabelt.

Första vinsten i VM-kvalet innebär att Finland är uppe på fem poäng och man ligger tvåa bakom gruppens solklara favorit Frankrike.

Landslagets nästa uppgift kommer också på fransk mark. Les Bleus väntar på tisdagskvällen i Lyon – VM-kvalets överlägset svåraste match.

– Vi kan ställas mot rätt arga fransmän med tanke på vår seger över dem förra året. Vi har inget att förlora där, men vi åker givetvis inte bara dit för att spela av matchen. Vi är ute efter poäng, säger Pohjanpalo.

Fotboll, VM-kval, grupp D

Finland–Kazakstan 1–0 (0–0)
60' Joel Pohjanpalo 1–0

Finland (3–5–2): Lukas Hradecky (mv) – Daniel O'Shaughnessy, Paulus Arajuuri, Leo Väisänen – Jere Uronen, Robert Taylor (78' Kaan Kairinen), Rasmus Schüller (90' Tim Sparv), Onni Valakari (78' Urho Nissilä), Nikolai Alho (v) – Teemu Pukki (90' Marcus Forss), Joel Pohjanpalo (80' Fredrik Jensen).

Publik: 10 167.

Diskussion om artikeln