Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avgående partiordförande Katju Aro: Feministisk klimatpolitik behövs

Från 2021
Uppdaterad 05.09.2021 13:17.
Katju Aro på valvaka med kamera i förgrunden och partireklam i bakgrunden.
Bildtext Katju Aro vid valvakan i kommunvalet 2021, där hon förlorade sitt mandat i Helsingfors stadsfullmäktige.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det feministiska partiet i Finland får en ny ordförande. Partiets partikongress är samlat i Åbo för att välja en efterträdare till Katju Aro. Hon efterträds av Emilia Taskinen. Det är ett mycket litet parti som samlas för att överväga sin framtid.

Katju Aro har lett Feministiska partiet sedan starten år 2016. Han har också representerat partiet i Helsingfors stadsfullmäktige, men blev inte återvald i kommunalvalet i somras.

Aro anser ändå att Feministpartiet behövs, trots att det inte nu har representation varken i riksdagen eller i något kommunfullmäktige.

- Feminismen har blivit mer allmän, också bland makthavarna. Vi har för första gången en regering där det inte bara finns kvinnor i ledningen, utan de är till och med feminister, sa Katju Aro.

Ändå är det så att bakslagen blir större ju mer medvind feminismen får i samhället. Aro ville glädja sig över framstegen, men samtidigt fortsätta utveckla och försvara kraven. Det feministiska arbetet är aldrig slutfört.

Feminism på alla politikområden

Katju Aro ser som feministpartiets uppgift att komma med radikala och vågade idéer, som är avsedda att övertas av de andra partierna.

I sitt tal vid partikongressen sa Katju Aro att feministisk politik behövs precis lika mycket som vid starten år 2016. Hon nämnde ett behov av en feministisk politik inom många områden, bland annat inom utrikespolitik och fredspolitik.

Allas mänskovärde ska försvaras och det behövs hopp och nya broar. Partiets uppgift är att inte nöja sig med hur det alltid har varit och utveckla utopier om hur det kunde bli. Jämställdhetsutvecklingen måste bli snabbare, sa Katju Aro.

Samtidigt har utvecklingen gått i motsatt riktning, beklagade hon och nämnde både näthat, högerkonservatism i Finland och utvecklingen i Afghanistan.

– Vi behöver en feministisk socialpolitik som stärker de röster som annars inte blir hörda. Och vi behöver en feministisk klimatpolitik som förstår klimatkrisen som en fråga om mänskliga rättigheter, sa Katju Aro vid partikongressen i Åbo.

Utopiparti vid vändpunkt

Ordförandebytet sägs innebära en stor förändring för ett litet parti med små resurser som inte är representerat i riksdagen. Partiet har idag tusen medlemmar, enligt Katju Aro. Partikongressen i Åbo har lockat några tiotal deltagare på plats och virtuellt.

Feministpartiet står nu vid en vändpunkt, enligt den avgående ordföranden. Partiet är inte längre nytt, utan står med ena foten i det stela etablissemanget. Katju Aro efterlyste nya stigar för partiet, som måste behålla sin fräschör för att fortsätta tilltala väljarna.

En ny ordförande för partiet väljs på söndagen. Den enda kandidaten som finns är den 26-åriga diplomingenjören Emilia Taskinen.

Artikeln är uppdaterad med citat från partiordförandens tal.

Diskussion om artikeln