Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chydenius slaktade sitt rekord i Sverigekampen trots hälsoproblem: "Hade inte ens joggat om jag varit hemma"

Från 2021
Nina Chydenius poserar med en present i ena handen och en medalj i den andra. Hon ler.
Bildtext Nina Chydenius stod för en kanontid trots hälsoproblemen.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Nina Chydenius avslutade en sensationell säsong med en fantastisk rekordslakt på landsvägstian då Sverigekampen inleddes i Stockholm. Extra imponerande, med tanke på att Karlebylöparen vaknade upp krasslig. "Jag visste inte om jag kunde starta", såger hon till Yle Sporten.

Händerna upp mot skyn och ett leende på läpparna – när Nina Chydenius korsar mållinjen på vid Gärdet i Stockholm är hon knappt andfådd. Orden flyter direkt på i en strid ström.

Häpnadsväckande, med tanke på att tiden 34.03 var en rekordförbättring på 10 kilometer på landsväg med långt över en och en halv minut.

Fascinerande, med tanke på att hon några timmar tidigare inte ens visste om hon kunde ställa upp i Tjejmilen, som i år dubblerade som tävlingsplats för Sverigekampen.

Chydenius säger att luftdraget på hotellet var boven i sjukdomsdramat.

– På morgonen visste jag inte om jag kunde starta. Jag talade med läkaren och han förstod att det var lokalt. Jag skulle absolut inte springa om jag kunde smitta andra, säger Chydenius och fortsätter med ett leende: 

– Jag är jätteöverraskad över att jag kunde springa så fort. Jag mådde inte bra i går eller i dag. Det är skönt att avsluta "bansäsongen" med ett sådant här landsvägslopp. 

Ändring i planerna för Finland

Tanken var att Chydenius skulle fortsätta tävla på söndag tillsammans med bland andra Camilla Richardsson då 5 000 meter står på schemat på Stockholms stadion.

Men nu är det dags att dra i handbromsen.

Chydenius dubblerade förra helgen då hon vann ett efterlängtat FM-guld på 10 000 meter och tog brons på 5 000 meter. Efter en resa till Sverige, lite krasslighet och ett till lopp på milen börjar maxkapaciteten vara nådd.

– Både Finlands och Sveriges läkare sa till mig att risken är för stor. Om jag hade varit hemma hade jag inte ens joggat i dag. Jag får tacka min kropp, och måste säga att en reserv får springa, säger Gamlakarleby IF-löparen.

Jag tänker på laget, men man ska aldrig riskera sin egen hälsa.

Hon fortsätter med att säga att hon knappast skulle kunna göra skillnad i loppet, där svenskarna är favoriter. Särskilt med tanke på belastningen och hälsoläget.

– Jag har pushat så hårt nu och den här starten var också en risk. Nu måste jag ge kroppen den vila som den behöver. Jag var inte fräsch i dag och fick kämpa från början till slut.

– Jag tänker på laget, men man ska aldrig riskera sin egen hälsa.

"Kunde inte ha drömt om en bättre säsong"

Efter säsongens sista stora tävlingsinsats kan Chydenius äntligen dra andan och blicka tillbaka på en total fullträff till säsong.

Det efterlängtade guldet i FM var kronan på verket, men långdistanslöparen tycker att det är ännu viktigare att hon statuerat exempel och visat att man kan komma tillbaka starkare från ett ätstörningsmörker. 

– Det viktigaste är att jag fått höra att jag inspirerat andra och gett hopp. Det var faktiskt en tränare som bad mig tala för det svenska landslaget och andra. 

Som 31-åring gjorde Chydenius sin fjärde Sverigekamp och är bättre än någonsin. Hon känner att hon hör hemma i internationella sammanhang och vill gärna sikta ännu högre, mot stortävlingar som OS.

– Det har varit min drömsäsong, jag har persat på alla sträckor, löpt rekord efter rekord efter rekord. Jag kunde inte ha drömt om en bättre säsong.

Nina Chydenius.
Bildtext Chydenius gulddröm gick i uppfyllelse i Tammerfors förra helgen.
Bild: Lehtikuva

Nu är nyckelfrågan densamma som många andra friidrottare brottas med: ekonomin. Det regnar inte precis pengar över den finländska långdistanslöpningen och Chydenius vet att hon behöver tillskott i kassan för att nå nästa nivå.

Hon är beredd att satsa och hoppar på att locka företag med på resan.

– Jag har en stenhård arbetsmoral, men nu handlar det om att få det att gå ihop ekonomiskt. Jag vill kunna springa hundraprocentigt de kommande fyra, fem, sex åren. Minst. 

Nina Chydenius hisnande år

 • 800 m: Förbättrat personbästa med 6 sekunder till 2.14,51. Tidigare rekordet från 2012.

 • 1 500 m: Förbättrat personbästa med 11 sekunder till 4.23,77. Tidigare rekordet från 2014.

 • 3 000 m: Förbättrat personbästa med 12 sekunder till 9.15,37. Tidigare rekordet från 2013.

 • 5 000 m: Förbättrat personbästa med 30 sekunder till 16.07,42. Tidigare rekordet från 2013.

 • 10 000 m: Förbättrat personbästa med 1 minut och 36 sekunder till 33.45,79. Tidigare rekordet från 2011.

 • 10 000 m landsväg: Förbättrat personbästa med 1 minut och 42 sekunder till 34.03

Sverige inledde landskampen mot Finland med en väntad trippelseger på 10 000 meter. Meraf Bahta vann slutspurten mot Sara Lahti och Carolina Wikström var trea. Johanna Peiponen var bästa finländare och gick i mål tre sekunder före Chydenius.

Resultat, damernas 10 000 meter:

 1. Meraf Bahta SWE 32.41

 2. Sara Lahti SWE 32.42

 3. Carolina Wikström SWE 33.28

 4. Johanna Peiponen FIN 34.00

 5. Nina Chydenius FIN 34.03

 6. Laura Manninen FIN 34.34

Diskussion om artikeln