Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland ytterst nära EM-åttondelen efter bara två matcher – tränaren nöjd: "Man kan luta sig tillbaka och njuta"

Sakari Mäkinen i matchen mot Spanien.
Bildtext Finland plöjde över Spanien framför en entusiastik hemmapublik.

Finlands volleybollherrar har fått en dröminledning på EM-turneringen. Torsdagens 3–1 mot Nordmakedonien följdes upp med 3–0 mot Spanien och nu krävs ett smärre mirakel för att Finland ska missa avancemang.

Finlands segersiffror mot Spanien skrevs 3–0 (25–19, 25–20, 25–18).

Fyra av sex lag avancerar till åttondelsfinal, och då Finland besegrat sina huvudmotståndare Nordmakedonien och Spanien, pekar allt på att Finland avancerar.

Om segersiffrorna skrivs 3–0 eller 3–1 får segrarlaget tre poäng och förloraren noll. Därmed är Finlands saldo sex poäng efter två matcher, ett saldo som lär räcka för en åttondelsbiljett.

Om premiären mot Nordmakedonien spelmässigt lämnade en del att önska, var insatsen mot Spanien prickfri. Spanien lyckades aldrig hota, och Finland hade i stora delar av seten en betryggande ledning.

Ställningen i grupp C
LagMatcherPoäng
1. Nederländerna26
2. Finland26
3. Turkiet26
4. Ryssland10
5. Nordmakedonien20
6. Spanien20

Chefstränaren Joel Banks var belåten med allt.

– När man ser laget spela med sådan glädje och njutning kan man luta sig tillbaka och njuta av insatsen.

– Det sågs att vi hade vunnit den första matchen. Lite mindre stress, lite mer självförtroende. Man kände och märkte det, sa Banks i Yles intervju.

Chefstränare Joel Banks skickar in Eemi Tervaportti på planen.
Bildtext Chefstränare Joel Banks skickar in Eemi Tervaportti på planen.

Finlands turnering fortsätter på söndag med en match mot Tuomas Sammelvuos Ryssland. I den nyss avslutade OS-turneringen slutade ROC tvåa efter en knapp finalförlust mot Frankrike.

– Det här är en perfekt start på turneringen. Nu kan vi njuta av det här i fem minuter och därefter börja fokusera på Ryssland, sa Banks.

Finlands matcher

Söndag 5 september

17.30 Finland–Ryssland

Tisdag 7 september

20.00 Finland–Nederländerna

Onsdag 8 september

20.00 Finland–Turkiet

Finland spelar sina samtliga gruppspelsmatcher i Tammerfors. Blir det avancemang får laget sätta sig på ett flyg till Polen eller Tjeckien.

– Det känns som att det är 10 000 på läktarna och fullsatt. Det ger så mycket energi, sa Banks och tackade hemmapubliken.

– Vi har snackat om en story och dess kapitel. Nu är de två första kapitlen skrivna. Vi tar en match i sänder. Det finns en hel del positivt.

Resultat:

Spanien–Finland 0–3 (19–25, 20–25, 16–24)