Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya ekonomidirektören i Kaskö: "Inte skulle jag vilja påstå att Kaskös ekonomi är i fritt fall, men inte är det långt ifrån"

Från 2021
En man med allvarlig min står framför ett gult stadshus.
Bildtext Trots den dystra ekonomiska situationen i Kaskö just nu, vill Esa Högnäsbacka ändå se optimistiskt på framtiden.
Bild: Yle/Juho Teir

Kaskö stad har redan i flera år haft stora ekonomiska problem. Den nya ekonomiska direktören Esa Högnäsbacka vill inte sticka under stol med situationens allvar.

Att vara ekonomisk direktör i Kaskö har inte varit den lättaste uppgiften de senaste åren. Anne Lillträsk trivdes på posten i ett drygt år, hennes efterträdare Marja Rohula ett knappt år och innan den nuvarande ekonomiska direktören Esa Högnäsbacka tog över i våras, hade tjänsten varit obesatt i två år.

Högnäsbacka medger också att det var mer jobb än han hade tänkt sig.

– Jag skulle säga att jag bara skrapat på ytan ännu. Nog har det funnits tillräckligt att göra de fyra första månaderna, men det här är bara början.

Hur medveten var du av den ekonomiska situationen i Kaskö när du sökte jobbet?

– Nog hade jag följt med läget, men nog visade det sig att det var värre än vad jag hade räknat med.

Stora underskott i flera år

Och läget är verkligen dåligt. 2019 hade man ett underskott på 1,4 miljoner euro, förra årets minusresultat var ganska exakt en miljon euro och i år har man budgeterat för ett underskott på 900 000 euro.

– Det som är positivt för Kaskös del är det ackumulerade överskottet från tidigare år, det är tack vare det som vi lever. En annan positiv grej är skatteintäkterna, men kostnadssidan är grym. Inte skulle jag vilja påstå att Kaskös ekonomi är i fritt fall, men inte är det långt ifrån, konstaterar Högnäsbacka.

Folk går på gatan i Kaskö.
Bildtext Högnäsbacka skulle gärna ta emot fler skattebetalare till staden.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Man får nästan den uppfattningen av Högnäsbacka att allt är förlorat redan, men han vill bara föra fram sanningen så att alla skulle förstå situationens allvar.

– Stadens skuldbörda ökar och vi börjar knacka på dörren till en kriskommun. Jag hoppas att man hittar den gemensamma tonen och röda tråden.

– Vi måste ta en funderare på varför vi sitter här och för vem? Vi sitter ju på kommuninvånarnas skattepengar och det är de pengarna vi ska använda på ett förnuftigt och effektivt sätt.

Få lösningar

Men problemet i Kaskö är enligt Högnäsbacka det att man egentligen inte kan dra ner så mycket på kostnaderna, samtidigt som man har svårt att öka intäkterna.

– Vi har ju redan den högsta kommunalskatten i regionen, men samtidigt är det väldigt svårt att skära på kostnaderna, de är väldigt långt lagstadgade.

– Ibland måste man lyfta den fula katten på bordet och diskutera de mindre trevliga sakerna och det är till exempel en höjning av kommunalskatten och fastighetsskatten.

Han påpekar att varje kommun måste ordna den lagstadgade servicen för sina invånare, men det betyder inte att den måste finnas inom kommungränserna.

– På sätt och vis kan vi outsourca allt och det kommer vi på sätt och vis göra med social- och hälsovården. Jag litar på att när välfärdsområdet tar över så kommer det att finnas service, men hur mycket service det kommer att finnas här, det vet jag inte.

Jag kan inte vifta på trollstaven och så kommer det några miljoner euro på kontot och då har vi inga ekonomiska bekymmer

Esa Högnäsbacka

Högnäsbacka är inte rädd för att föreslå till exempel att stänga lågstadieskolorna i Kaskö och låta eleverna gå i grannkommunerna så som högstadieeleverna redan gör.

– Om en förtroendevald gör det så är det politiskt självmord.

Han nämner också försäljningen av fastigheter, men det räddar inte stadens ekonomi i det långa loppet. Den bästa lösningen vore förstås att få fler invånare och fler företag att flytta till staden.

– Det som alla kommuner önskar sig är unga med ett bra jobb som flyttar till kommunen, men det är kanske lite önsketänkande. Det är det vi strävar efter, att det skulle finnas livskraft.

Ett långt projekt

En sak som är säker är det att Kaskös ekonomi inte kommer att förbättras över en natt. Det är ett långsiktigt arbete

– Jag skulle säga att det här är ett sådant projekt som vi inte får färdigt på ett år eller ett par år. Om vi har årligen visat ett underskott på nästan en miljon euro så kan vi inte ett tu tre bromsa kostnaderna till noll.

– Om vi ens kan halvera det så har vi gjort väldigt mycket. Det är lite som ett stort fartyg, man vänder inte ett stort fartyg så där bara.

Han vet inte hur länge han kommer att jobba som ekonomidirektör i Kaskö, men han är inte den första att ge upp. Han är redo att fullfölja projektet, men någon trollkarl är han inte.

– Jag kan inte vifta på trollstaven och så kommer det några miljoner euro på kontot och då har vi inga ekonomiska bekymmer. Men jag vill vara en av dem som arbetar för att Kaskö inte ska vara i fritt fall vad beträffar det ekonomiska.

Diskussion om artikeln