Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kapten Murto floppade totalt i märklig stavtävling och blev utan poäng i Sverigekampen – "jättenöjd" Andersson avslutade säsongen med andraplats

Wilma Murto hoppar stav.
Bildtext Wilma Murto hittade inte alls rätt i Stockholm.

Tre rivningar och ett plågat ansiktsuttryck: Förhandsfavoriten Wilma Murto misslyckades kapitalt i Sverigekampen i Stockholm. Saga Andersson höll däremot för trycket efter en svajig start. "Det gör ont i kaptenshjärtat", säger Murto efter tävlingen.

Femma i OS och ett nytt fint finländskt rekord i FM med ett hopp på 472 centimeter – Wilma Murto har bedyrat att idrottarlivet smakar bättre än någonsin tidigare och att hon sprudlar av självförtroende.

Men i Sverigekampen gick allt åt skogen.

Den finländska lagkaptenen var segertippad och gick in i tävlingen på 434, men rev tre gånger om. Det betydde att hon slutade jumbo i tävlingen och tog hem noll poäng. 

En grym missräkning med tanke på att damkampen förväntas bli en nagelbitare av rang. I stället för 16–6 vann Finland med 12–9. 

Det handlade inte om höjden utan om andra grejer

― Wilma Murto

Om man inte får ett resultat i Sverigekampen blir man utan poäng. Om man slutar jumbo med ett resultat får man en poäng.

– Personligen orkar jag inte gräma mig efter en sådan här säsong. Men det gör ont i kaptenshjärtat att ge bort fem poäng. Nu får jag fokusera på att kämpa fram de andra. 

Frågan var om Murto borde ha inlett på en lägre höjd för att säkra poäng. Själv är hon inte av den åsikten. 

– Det handlade inte om höjden utan om andra grejer. Jag har haft många tävlingar och är sliten. Jag borde ha bytt stav på grund av kylan och blåsten. 

Andersson hittade rätt efter svårigheter

Murto var inte den enda som underpresterade. Svenska hoppet Michaela Meijer var rankad tvåa på förhand, men rev snabbt ut sig. Hon klarade bara 416 i tävlingen. 

Två hoppare höll för trycket. Saga Andersson hämtade sig efter en knepig start – hon rev redan på 406 men klarade 416 i sitt sista försök – och tog hand om andraplatsen med resultatet 426.

– Andraplatsen var bra. Så här högt har jag aldrig varit här tidigare, så det var positivt. Resultatet kunde ha varit bättre, men i det stora hela var det ett bra slut på säsongen, säger Andersson.

Var andraplatsen mer än du hade vågat hoppas på? 

– Jag hade tänkt att jag kunde bli trea, men tvåa… jag är nöjd! 

Elina Lampela vann den resultatmässigt svaga tävlingen med ett hopp på 434.  

Vill putsa det gamla rekordet

Anderssons historia påminner om Murtos: ett tidigt, fint personbästa och en lång, strulig kamp för att nå ännu högre. 

I år lyckades Murto äntligen förbättra sitt personbästa som hon hoppade som 17-åring. Andersson klarade 442 som 17-åring och rekordet gäller fortfarande. 

Esbo IF-hopparen avslutar sin fjärde raka säsong utan ett nytt rekord. Men det börjar ljusna i tunneln: Årsbästat 431 är det bästa resultatet på tre år. 

Saga Andersson hoppar stav.
Bildtext Saga Andersson hade inte vågat hoppas på att sluta tvåa.

Riktningen är rätt, nu gäller det att lägga i följande växel.

– Jag hade hoppats på ett nytt personbästa i år, men jag är jättenöjd med säsongen. Säkerheten har blivit mycket bättre och det är det viktigaste.

Vad krävs det för att du ska ta dig över 442 nästa säsong? 

– Jag måste kunna njuta av det jag gör och lita på mig själv.