Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädje, lättnad och stolthet i landslaget – Rasmus Schüller ger nycklarna till tunga kvalsegern: "Kände ingen stress trots att det stod 0–0"

Från 2021
Uppdaterad 04.09.2021 20:07.
Finland firar seger i VM-kvalet i fotboll.
Bildtext Det var inget fel på den finländska glädjen efter slutsignalen.
Bild: Lehtikuva

Tålamod, fungerande presspel och metodisk bearbetning av Kazakstan. Efter ett högljutt firande levererades också det finländska segerreceptet. "Vi är jättenöjda med resultatet och stolta över insatsen", säger Rasmus Schüller.

Finland öppnade segerkontot i VM-kvalet efter en rejäl insats mot Kazakstan. Joel Pohjanpalo blev målskytt i 1–0-segern – och nu har landslaget en skön kvalhöst på gaffeln.

Frankrike på tisdag är en bonusmatch. Oavsett hur det går i Lyon kommer Finland att ha två tunga fajter mot Ukraina (hemma) och Kazakstan (borta) under samlingen i oktober.

– Den här segern sätter oss i en jättebra position. Nu åker vi till Frankrike och har allt att vinna där. Om det blir poäng i den matchen blir det verkligen en extremt spännande höst, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

Programmet är inte längre tillgängligt

När spelarna mötte pressen efter slutsignalen på Olympiastadion var känslan av glädje och lättnad tydlig. Spelarna hade pumpat upp lördagen som en måstematch – och precis som tidigare under Markku Kanervas ledning levererade Finland i den typen av drabbning.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi presterade. Arbetsmoralen var utmärkt och vi spelade hem en tung seger, säger Kanerva.

"Kände ingen stress"

Efter en lite trevande inledning var det Finlands match. Schüller plockar fram nycklarna till matchbilden.

– För det första hade vi ett bra tålamod i spelet med bollen. För det andra så befann vi oss i bra positioner för att vinna tillbaka bollen när vi tappade den.

– Den vägen kunde vi dominera på deras planhalva i båda halvlekarna och det gav oss också målet. Vi lyckades hålla trycket uppe.

Rasmus Schüller i närkamp mot Kazakstan.
Bildtext Rasmus Schüller gjorde en stabil insats.
Bild: Lehtikuva

Schüller, som skötte sin uppgift som ankare på mittfältet utmärkt, medger att segern smakar oerhört sött.

– På pappret är Kazakstan ett lag som vi ska slå här hemma och vi är jättenöjda med resultatet och stolta över insatsen. Vi kände ingen stress trots att det stod 0–0 ganska länge. Vi var metodiska, spelade vårt spel och det gav utdelning.

Flyger till Lyon på söndag

Efter sex dagar i Helsingfors flyger landslaget till Lyon på söndag. Takten är intensiv och laget hinner knappt träna före avspark mot Les Bleus.

Däremot är Finland förberedda.

– Jag har funderat kring Frankrike sen början av augusti. Vi har goda erfarenheter därifrån efter segern förra året. Då fungerade försvarsspelet riktigt bra och dessutom gjorde vi två mål, säger Kanerva.

Markku Kanerva efter seger.
Bildtext Markku Kanerva kan se fram emot en intressant höst.
Bild: Lehtikuva

Frankrike leder kvalgruppen och möter Ukraina i Kiev sent på lördagen. Om Frankrike går rent i Kiev och Lyon är deras plats i Qatar-VM i praktiken klar.

För Finland väntar åtminstone kamp om en playoffplats hela vägen in i höstens sista samling i november.

Diskussion om artikeln