Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tung jakt väntar i Sverigekampen för underpresterande Finland – finlandssvenska mångkampare glada över att äntligen få vara med

Från 2021
Miia Sillman löper.
Bildtext Miia Sillman blev trea i trekamp.
Bild: Lehtikuva

Det ser inte ljust ut för Finland efter den första tävlingsdagen i Stockholm. Sveriges herrar ryckte tidigt, medan damerna länge höll jämna steg innan siffrorna rann i väg. Mångkamparna Amanda Liljendal och Jessica Rautelin är ändå nöjda över att grenen trekamp är med i programmet.

Det är bara att konstatera faktum: Sverigekampens första dag gick sämre än förväntat för Finland. Det fanns inte många glädjeämnen.

Lördagskvällen var en svensk fest på ett slutsålt Stockholms stadion.

Efter den första dagen leder de blågula herrarna med 125–101 och damerna med 127–99. Finlands damer var länge med i leken, men tappade mark under slutet av dagen.

Svenska trippelsegrar i längd och 14–8 i kula och på 800 meter gör söndagens utgångsläge långt ifrån idealt för Finland. Sverige har tagit fem raka segrar på damsidan och två på herrsidan. Nu ser trenden ut att fortsätta.

Finland kan trösta sig med fempoängsledningen i flickornas ungdomskamp. På pojksidan leder Sverige med tio poäng.

– Resultatet värmer inte, men det var skönt att träffa plankan med alla hopp, säger Senni Salminen som slutade fyra i sidogrenen längd med 6,17 meter. 

Senni Salminen landar efter ett hopp i tresteg.
Bildtext På söndag får Salminen hoppa tresteg.
Bild: EPA

Efter problemen i Joensuu och Lausanne – som gjorde att hon missade FM i Tammerfors – går hon in till söndagens tävling i huvudgrenen tresteg med tillförsikt.

Mångkamparna nöjda över nya grenen

Borgå Akilles Amanda Liljendal och Esbo IF:s Jessica Rautelin bidrog till poängskörden genom att sluta fyra respektive sexa i den nya grenen trekamp: höjd, kula och 100 meter häck. Miia Sillman var trea.

– Det är helt enastående att vi för en gångs skull får vara med och ha en egen gren. Stämningen har varit sjuk, det är helt otroligt, säger Rautelin.

Räcker det med tre grenar?

– Tre grenar är optimalt, men det skulle vara roligt att få välja vilka. Jag skulle helt klart välja 800 meter och att hoppa längd, och antagligen att kasta spjut. 

Liljendal fyller på: 

– Spjut och längd vore nice och sedan kanske häckar, men det var skönt med tre grenar nu då vi hade sjukamp i FM förra helgen. 

Liljendal siktade på att förbättra sitt personbästa i sjukamp med 100 poäng i år – men nådde det dubbla, 200 poäng. Hon presterade bättre än fjolårsrekordet i samtliga sjukamper i år, en imponerande jämnhet. 

Amanda Liljendal kastar spjut.
Bildtext Amanda Liljendal avslutar en fin säsong.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

– Jag förväntade mig ännu bättre på slutet, men jag väntar till nästa år, då ska det bli en ordentlig förbättring. 

Rautelin har i sin tur börjat hitta rätt efter skadeproblem och en resultatmässig kräftgång. Hon putsade bland annat sitt rekord på 800 meter i FM, till 2.13,22. De flesta rekorden är fortfarande satta åren 2013–2016.

– Det var det sista rekordet jag trodde jag skulle knäcka, och det gjorde jag nu. Så det bådar gott och det känns som om bitarna börjar falla på plats. 

– Jag fortsätter så klart satsa, jag ska knäcka mina gamla rekord!

Jessica Rautelin springer.
Bildtext Jessica Rautelin ger inte upp.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Diskussion om artikeln