Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Rejäl värdemätare för volleybollherrarna – Tuomas Sammelvuos Ryssland är skyhög favorit mot obesegrade Finland

Från 2021
Uppdaterad 05.09.2021 17:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Ryssland - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det känns nästan som ett omöjligt uppdrag. Åtminstone kan man säga att Finlands landslag har oddsen emot sig i hemma-EM då man tar sig an Ryssland, en av volleybollvärldens absoluta stormakter, i Tammerfors i dag. Ett Ryssland som lotsas av Finlands bästa volleybollspelare genom tiderna, Tuomas Sammelvuo.

Finland – Ryssland

Hakametsä, Tammerfors, kl. 17.30

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finland kan skrida till verket utan någon som helst press. Minimimålsättningen, det vill säga en plats i åttondelsfinal, är i praktiken kirrad i och med segrarna över Spanien och Nordmakedonien.

Pressen på Sammelvuo ökar

Finland kommer till dagens drabbning med starkt självförtroende. Insatsen i gårdagens seger över Spanien var oerhört gedigen – till och med den bästa under Joel Banks sejour som Finlands huvudtränare.

Ryssland, som förlorade OS-finalen i Tokyo med minsta möjliga marginal, har däremot darrat på manschetten. Man inledde EM-turneringen med att torska mot Turkiet och i går fick man slita rejält för att få Nederländerna på fall med 3–2 i set.

Pressen på Tuomas Sammelvuo ökar för varje halvdan prestation. I Ryssland får tränaren ofta silkessnöret för minsta lilla svacka.

Tuomas Sammelvuo höjer näven i luften.
Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press

Statistiken talar för våra östra grannar

Dagens match är den 27:e landskampen mellan Finland och Ryssland. De tidigare 26 drabbningarna ger en fingervisning över hur stor utmaningen är för hemmalaget.

Finland har nämligen besegrat Ryssland endast två gånger. I augusti 1998 i en landskamp i Borgå och i juli 2010 i World League. Senast det begav sig var i EM 2019 och då föll Finland med 0–3 i set.

På världsrankningen ligger Ryssland på tredje plats medan Finland är 26:a.

Kommentatorns tips: Goliat vinner den här gången

Finland är ingalunda chanslöst inför den högljudda hemmapubliken. Samtidigt hör det till idrottens lagbundenheter att den främsta skärpan ofta försvinner efter att ett mål är uppnått.

Finland fixade minimimålet i och med segern över Spanien och det kan vara svårt att tänja sig från de förutsättningarna. Ryssland vinner med 3–0 i set.

Diskussion om artikeln