Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommer Kimi Räikkönen att stanna kvar i formel 1? Stallchefen håller dörren öppen: ”Vill mer än gärna ha honom ombord”

Från 2021
Kimi Räikkönen talar med Fred Vasseur.
Bildtext Kimi Räikkönen och Fred Vasseur.
Bild: /All Over Press

Kimi Räikkönen kommer inte att köra fler formel 1-lopp efter den här säsongen, men om Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur får bestämma kommer finländaren att stanna kvar i sporten. Det skulle i så fall handla om rollen som rådgivare.

I onsdags gick Kimi Räikkönen ut med sitt beslut. Efter 19 säsonger i formel 1 kommer han att lägga av. När den här säsongen går i mål i Abu Dhabi i december gör även Räikkönens karriär det.

Enligt Räikkönen bestämde han sig redan i vintras att den här säsongen skulle bli hans sista. Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur säger ändå att Räikkönen kunde ha slutat ännu tidigare.

– Jag tror han var nära att sluta för ett år sedan. Det är hans beslut och säsongerna blir hela tiden mer krävande.

– Det som är bra är att han tog god tid på sig eftersom det inte är lätt att bestämma sig. Det värsta scenariot skulle vara att vakna upp dagen efter sista loppet och fråga vad ska jag göra nu?, säger Vasseur till webbplatsen GPfans.

Hoppas på en roll som rådgivare

Även om Räikkönens aktiva karriär tar slut snart så behöver han inte försvinna från sporten. Vasseur håller dörren öppen för Räikkönen att återvända till stallet som rådgivare.

– Jag såg att han redan fått förslag från andra serier. Det är bäst att ta det lugnt ett tag nu och sedan har vi tid att diskutera. Jag vill mer än gärna ha honom ombord men han måste få lite tid på sig.

– Kimi har fört med sig massor med erfarenhet till teamet och det var oerhört viktigt för vår utveckling. Det handlar om hur saker byggs och han vet var prestandan kommer från. Imagemässigt gav han också oss en ordentlig push, säger Vasseur.

Mycket pekar nu på att en finländare byts ut mot en annan. Valtteri Bottas är det hetaste tipset i stallets förarjakt. Tidigare har det förekommit uppgifter om att stallet åtminstone ska presentera en förare i samband med tävlingen i Monza.

– Det handlar inte om nationalitet men det sker snart. Jag vet inte om det är redan nästa vecka eller efterföljande men snart har vi alla kort på hand, säger Vasseur.

Diskussion om artikeln