Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nora Lindahls huvudbry inför Sverigekampen: Ska jag tävla för Finland eller Sverige? "Var väldigt tufft att välja bort ett hemland"

Från 2021
Uppdaterad 05.09.2021 18:02.
Nora Lindahl (t.h.) och Ella Borg (t.v.) poserar på Stockholms stadion draperad i den svenska flaggan.
Bildtext Nora Lindahl (t.h.) och Ella Borg (t.v.) fixade en svensk dubbelseger på 200 meter.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Efter att ha tagit både FM-guld och SM-silver på 200 meter fick Nora Lindahl ta sig en ordentligt funderare: ville hon representera pappas eller mammas hemland? "Det var konstigt och nervöst", säger hon efter att ha löpt med och mot sina vänner i Stockholm.

När Nora Lindahl flämtade kisar upp mot resultattavlan efter att ha löpt i mål som etta på 200 meter ändrar ansiktsuttrycket snabbt till pur förvåning: 

– Oh my god! 

Hon har precis fört vidare en stolt familjetradition genom att löpa nytt personbästa med över två tiondelar och föra Sverige till en dubbelseger på distansen. Klockan stannade på 24,42.

– Det var jobbigt, riktigt jobbigt! Men det känns bra, säger hon flämtande till Yle Sporten.

Hur var det att tävla mot och med dina vänner? 

– Det var konstigt och väldigt nervöst, men samtidigt jätteroligt. 

"Jätteroligt att föra traditionen vidare"

Lindahl kommer från en tvättäkta friidrottarfamilj.

Finlandssvenska pappan Markus Lindahl debuterade i ungdomslandskampen 1992 och HIFK:aren sprintlöpte naturligtvis i Finlands färger. Mamma Frida är svenska och Noras tränare, medan moster Åsa tävlade i Sverigekampen som medeldistanslöpare.

Nora Lindahl är familjens nya stolthet och tog både guld i junior-FM silver i junior-SM på 200 meter i somras. 

Hon kvalade därmed in till ungdomslandskampen för både Finland och Sverige och tvingades välja mellan sina båda hemländer. Lindahl bodde i Vasa och Esbo i två år 2013–2014. Numera håller familjen till i Täby i Sverige.

Hur tufft var valet? 

– Oj, det var väldigt tufft. Jag tänkte på var jag skulle trivas bäst. Jag kan inte finska och har sprungit mer i Sverige, men det var väldigt tufft att välja bort ett hemland.

Insatsen på 200 meter var Lindahls andra i ungdomslandskampen. Hon löpte i stafettlaget på 4 x 100 meter, som slutade tvåa, en tiondel bakom finländarna. 

Nora Lindahl poserar på Stockholms stadion draperad i den svenska flaggan.
Bildtext Nora Lindahl kunde lika gärna ha poserat med Finlands flagga efter loppet.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Pappa Markus hade en hälsning till dottern inför söndagens lopp.

– Han sa att jag skulle fokusera på nuet och bara njuta och ha kul.

Gjorde du det?

– Ja, gud vad jag njöt! Det var superkul och jag kunde trycka på. Det är jätteroligt att föra vidare familjetraditionen.

Lindahl är inte den enda med dubbelt medborgarskap i Sverigekampen. Viktor Thor löpte herrstafett i Sveriges landslagsdress – i Finland brukar han tävla i Borgå Akilles färger.

Lindahls sjupoängare räckte inte till för att föra de blågula till seger i tjejkampen. Inför den avslutande långa stafetten leder Finland med fem poäng och kommer att vinna.

På pojksidan blir det däremot svensk seger, Sverige leder med tio poängs marginal.