Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Piffens handbollsdamer tillbaka i högsta serien efter en paus på 27 år: "Det här laget har en mycket stor potential"

Uppdaterad 06.09.2021 14:09.
PIF Handbolls damerna
Bildtext Piffens handbollsdamer tränar målskytte i hemmahallen i Pargas.

Glädjen är stor då Piffens damlag tränar i hemmahallen "Piuggen" i Pargas. Skrattsalvorna avlöser varandra och det går att se att spelarna trivs på planen och med varandra. Laget är igen med i den högsta serien, som den här säsongen består av sex lag som spelar om medaljerna.

Laget består av unga spelare födda på 2000-talet och det kan vara både en fördel och en nackdel anser lagkapten Frida Udd.

- Vi saknar naturligtvis samma rutin som de mer erfarna lagen och spelarna men samtidigt kan man lära det här gänget vad som helst, säger Udd. Ingen har stegkombinationer som de alltid använder, utan det går att bygga upp ett nytt lag med nya knep samtidigt som spelarna har bra kondition och är snabba.

PIF Handbolls damerna
Bildtext Lagkapten Frida Udd hoppas att laget ska lyckas hålla humöret uppe då allvaret inleds.

Udd tror att säsongen blir tuff men betonar att det tar några säsonger innan laget är så att säga varm i kläderna och kan spela om medaljer på allvar.

- Nivån i den högsta serien är hög och det gäller förstås för oss att inte tappa humöret då spelet inte går vägen för oss, säger Udd. Men jag har fullt förtroende för alla spelare och det är viktigt att alla lär sig nya saker och utvecklas för varje match.

Snabbhet i ett glatt och välkomnande paket

Piffens damer har alla möjligheter att inom några år spela om guldet i damernas högsta serie i handboll. Den här inledande säsongen är siktet inställt på att ta några vinster och att svetsa samman laget.

- Vi är inte ännu lika starka fysiskt som de andra lagen men vi har glädjen och glöden som hjälper oss vidare, säger Matilda Sjöstedt som hör till de mest erfarna i truppen. Jag spelade ännu i fjol i Sjundeås elitlag men var inte nöjd med min säsong och nu blev det Piffen eftersom jag flyttade till Åbo på grund av studier.

PIF Handbolls damerna
Bildtext Matilda Sjöstedt hör till de mest erfarna spelarna i Piffens nuvarande trupp och medger att det kommer att bli tuffa matcher då säsongen drar igång.

Sjöstedt anser att laget har varit mycket välkomnande och vill åtminstone förbättra sitt eget spel jämfört med tidigare säsonger.

- Det blir säkert en tuff säsong men det ska bli kul att spela med nya spelare och en ny tränare, säger Sjöstedt. Det kändes konstigt att möta gamla spelarkompisar på plan, då vi mötte Sjundeå i träningsmatcher. Men samtidigt fick vi se att vi inte ligger steget efter utan orkar rentav hålla jämn takt åtminstone en tid.

"Stor potential till framgång"

Lagledaren och tränare Robert Åberg har fullt förtroende för damlaget, trots att han vet att de i nuläget saknar den rutin och erfarenhet som krävs att spela på högsta nivå.

- Det de saknar i rutin så kan vi parera med glädje och energi, säger Åberg. Nu ska vi svetsa samman laget och få känn på bollen och spelet och sedan kan vi börja den fysiska träning som behövs för att klara sig i damernas högsta serie.

PIF Handbolls damerna
Bildtext Laget är ungt men det man saknar i rutin lappar man med energi och spelarglädje.

Men kämpaglöden går det inte att ta miste på då man följer med Piffens damer på spelplan. Att det igen kommer att bjudas på handboll på högsta nivå i Pargas är något Åberg har väntat på länge.

- Det är otroligt kul och viktigt att vi som lag igen kan synas i den högsta serien, säger Åberg. Det är viktigt för vårt juniorarbete och för de utomstående spelare som kanske studerar i Åbo men som inte känt till att det finns ett elitlag i Pargas.

Hemmapublikens stöd viktigt

Ifall coronarestriktionerna möjliggör det så hoppas Åberg att publiken ska hitta till hemmahallen då damlaget spelar.

- Det är alltid fantastiskt då läktarna är fyllda till bredden med anhängare och det tänder hemmalaget som kan nå ännu bättre resultat, säger Åberg. Vi får hoppas att det är möjligt att ordna många roliga idrottsevenemang för våra anhängare under säsongen.

PIF Handbolls damerna
Bildtext Fysiska träningen är viktig på lång sikt då säsongen drar igång.

Det är 53 år sedan Piffens damer senast tog guld i den högsta serien. Det var 1968 och Åberg hoppas naturligtvis på en repris.

- Det har nu gått nästan 30 år sedan vi haft ett damlag i högsta serien så visst hoppas vi på framgång men nu gäller det att ha is i magen, säger Åberg. De andra föreningar vi har talat med vet att det tar ungefär tre säsonger innan ett lag hittat det spel och den rutin som krävs för medaljstrider.

PIF Handbolls damerna
Bildtext Tränaren Robert Åberg hyser stor respekt för damerna och tror att de kan gå långt bara de får bli varma i kläderna och får mer rutin.

Men siktet är inställt på medaljer i något skede och Piffens lagledning ger laget sitt fulla stöd.

- Vi får hoppas på några vinster och så skulle det vara roligt om vi kan fylla hemmahallen med anhängare under varje hemmamatch den här säsongen, säger Udd.