Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ståhl fullbordade Finlands förlustsiffror med att flirta med Sverigekampsrekordet – Kruger överraskade i diskustävlingen

Från 2021
Daniel Ståhl kastar diskus i Sverigekampen.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Nej, det går inte att förklara bort: Sverigekampen blev långt ifrån en resultatmässig fullträff för Finland. Daniel Ståhl bidrog till de svenska segersiffrorna genom att slänga över 69 meter i diskus. "Finnkampen är  det finaste vi har i Norden", säger Ståhl.

Det slutade som vanligt: Karin Torneklint badade i vattengraven, som segernationens förbundskapten brukar tvingas göra.

För tredje gången i rad tog Sverige en dubbelseger i landskampen mot Finland.  

Efter en friidrottssommar fylld av fina resultat i stortävlingar som OS i Tokyo och junior-VM kunde de blåvita idrottarna inte höja sig i Stockholm.

Sett till förhandsstatistiken presterade de blåvita herrarna som förväntat. Finland föll med 201–230.

Finlands damer underpresterade däremot jämfört med årsstatistiken. De gick in som knappa favoriter i papperslandskampen, men förlorade med 16 poängs marginal: 207,5–223,5.

Senni Salminen hoppar trestreg.
Bildtext Senni Salminen tog en väntad seger i tresteg.
Bild: Lehtikuva

Senni Salminens förstaplats i tresteg – med ett hopp på 13,98 – räckte inte till för att vända på siffrorna. Men hopparen var ändå nöjd efter tävlingen. 

– Jag har haft en fantastisk säsong. Full med toppar, dalar och lite soppa i medierna, säger Salminen som hoppade finländskt rekord i juni, tävlade i OS i Tokyo – men missade FM efter kvalröra. 

Ståhl gillade solen och vindarna

Herrdiskusen bjöd på både väntade resultat och överraskningar. 

Färska OS-mästaren Daniel Ståhl rodde hem segern, helt enligt manuset. 

Den svenska diskusbjörnen böjd på en liten glädjerusch efter att ha kastat 69,09 i den andra omgången i solskenet i Stockholm – 33 centimeter kortare än det egna tävlingsrekordet från två år tillbaka.

– Det var fantastiskt att tävla här i dag, på ett utsålt Stockholms stadion. Solen skiner, vinden är bra. Det är skoj, även om det hade fått vara 10 000 på plats i dag, säger Ståhl om den fina stämningen på favoritarenan. 

Daniel Ståhl gör sig beredd för att kasta i Sverigekampen.
Bildtext Ståhl levererade ett nytt världsklassresultat.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Med coronarestriktioner var 4 500 personer på plats och såg Ståhl stå för tre kast som landade runt 69 meter, varav två var godkända.

– Finnkampen är det största vi har i Norden och jag är på gång nu. Jag kommer att nå 70 meter ännu i år, säger Ståhl som fortsätter tävla i Diamond League. 

Kruger van vid OS-glans

OS-silvermedaljören Simon Pettersson slutade tvåa på 63,97, medan Vasa IS-veteranen Frantz Kruger överraskade genom att sluta trea i tävlingen, framför svenska Jakob Gardenkrans.

Kruger, 46 år ung, stod för ett kast på 59,26.

– Målet var att kasta över 60 meter och förstöra den svenska trippeln. Jag kom halvvägs, säger Kruger. 

Hur var det att tävla mot färska OS-guld- och silvermedaljörer? 

– Det har jag hållit på med i 25 år, säger Kruger och skrattar. 

Frantz Kruger kastar diskus i Sverigekampen.
Bildtext Frantz Kruger visar att gammal är äldst.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Veteranen var med i tre OS på raken i början av millennieskiftet och tog brons i Sydney 2000, då han ännu tävlade för Sydafrika. 

Som diskusnivån nu ser ut i Finland får veteranen fortsätta tävla i Sverigekampen – om han vill. 

Det blev till slut två Sverigekampsrekord på söndagen. Sara Kuivisto löpte 1 500 på landslagsrekordtiden 4.09,40 och Thobias Montler hoppade 8,24 meter i längd. Simo Lipsanen var tvåa med årsbästat 7,59.

Finländska friidrottsvänner kan trösta sig med att det blev seger i tjejkampen med siffrorna 110–102. Sverige vann pojkarnas ungdomskamp med 108–101.

Alla resultat från Sverigekampen finns här.

Diskussion om artikeln