Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett nytt tecken på att Valtteri Bottas inte kör för Mercedes nästa år? Yle Sportens expert: "Tyckte han bröt mot stallorder – såg inte ut som den lojale Bottas"

Max Verstappen och Valtteri Bottas efter F1-lopp.
Bildtext Max Verstappen och Valtteri Bottas kunde le efter loppet.

Valtteri Bottas satte Lewis Hamiltons bonuspoäng på spel. Vad hände? "Det kändes som en liten protest från Bottas", säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Kan man läsa in något mellan raderna efter söndagens lopp i Nederländerna? Finländska F1-vänner väntar på ett definitivt besked om Valtteri Bottas och hans framtid – han svarade med att inte följa stallorder.

Så tolkades åtminstone det som hände under de sista varven på Zandvoort. Först bytte Bottas däck och satte tävlingens snabbaste varv trots att radiotrafiken påminde finländaren om att inte gå för en extrapoäng. Sen svarade stallkompisen Lewis Hamilton med samma mynt.

Båda två var klart distanserade av Max Verstappen. Hamilton gick i mål som tvåa och klockades för snabbaste varvet, Bottas passerade mållinjen som trea.

– Jag gick inte för det snabbaste varvet, sa Bottas kortfattat efter loppet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se bilder från formel 1-loppet i Sportnytt. Sportnytt 5.9.2021 - Spela upp på Arenan

Stallchefen Toto Wolff uppgav till Sky Sports att de såg hur Bottas saktade in, men han förstår också Bottas.

– Man måste förstå att Valtteri känner sig lite uppgiven och allt gick väl till slut. Vi ska hantera det här proffsigt. Förarna är inte robotar, säger Wolff enligt Ilta-Sanomat.

Faktum var ändå att Bottas noterade det snabbaste varvet först och satte Hamiltons bonuspoäng på spel. Yle Sportens expert Fredrik af Petersens anser att det är ett trendbrott.

– Jag tolkade det som att han bröt mot stallordern. Det kändes som en liten protest. Det såg inte ut som den lojale Valtteri Bottas som vi har sett.

Inblandad i taktiska rävspelet

Mycket pekar mot att besked kring Bottas och George Russell kommer nästa vecka i samband med Italiens GP på Monza. Inför helgens lopp medgav båda två att de vet om hur det blir.

– Om det går som alla tror och Bottas inte fortsätter i Mercedes, kommer han nog att köra mer för sig själv under resten av säsongen. I så fall vill han visa ett eventuellt nytt stall att de har gjort ett bra val, säger af Petersens.

– För några lopp sen sa ju Toto Wolff att Bottas ska hjälpa Hamilton i jakten på en åttonde VM-titel. Det kommer han säkert att göra, men kanske inte lika vänligt eller lojalt som tidigare om det är så att det inte blir en fortsättning.

Under loppet försökte Mercedes se till att Bottas hjälper till. Tävlingen blev ett taktiskt rävspel och Mercedes höll Bottas ute på banan. Tanken var att finländaren skulle försöka hålla Verstappen bakom sig och ge Hamilton chansen att köra ikapp efter tätduons första depåstopp.

– Det blev ett litet misslyckande för Mercedes. Det gick inte som man hade tänkt sig.

"Mästerlig insats"

Söndagen blev Verstappens stora dag. Han vann på hemmaplan inför storpublik i Nederländernas första F1-lopp på 36 år.

Verstappen firade ordentligt inför 70 000 åskådare. Dessutom tog han över ledningen i VM-serien från Hamilton.

– Han stod för en mästerlig insats. Han hade sjufaldige världsmästaren bakom sig i över sjuttio varv och det är inte enkelt, men det här är en tuff kille. Han klarade uppgiften med bravur.

– Det lär bli en megafest i Nederländerna. De fick en fantastisk upplevelse och såg dessutom en hemmavinst.

F1-säsongen fortsätter nästa helg på klassiska Monza.