Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 6.9

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 15:47.
Koronarokotteita Vuoksenniskan koululla Imatralla.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Variskan koulu övergår till distansundervisning


Coronasmitta har konstaterats i flera Vasaskolor och i ett daghem

I Variskan koulu har tre fall av coronavirussmitta påträffats och totalt har 120 personer bland elever och personal exponerats och satts i karantän.

Av exponeringarna gäller 13 skolans personal och därför har skoldirektören bestämt att skolan övergår till distansundervisning den här veckan.

- Lärare och annan personal har försatts i karantän i ett så stort antal att undervisning och skolgång inte kan genomföras på ett tryggt sätt, säger skoldirektör Kari Nummela.

I Isolahden koulu har ett fall av coronavirussmitta konstaterats. 22 elever och fyra ur personalen har blivit blivit exponerade.

I Nummen koulu har ett fall av coronavirussmitta konstaterats. 33 elever och en ur personalen har blivit blivit exponerade.

I Keskuskoulu har ett fall av coronavirussmitta konstaterats. Ingen karantän behövs eftersom eftersom den sista karantändagen skulle ha varit söndag 5.9.

I Huvikummun päiväkoti har ett fall av coronavirussmitta konstaterats. Ingen karantän behövs eftersom eftersom den sista karantändagen skulle ha varit söndag 5.9

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Vårdsamkommunen Soite meddelar på måndagen att inga nya fall av coronavirussmitta har upptäckts i distriktet under det senaste dygnet.

Incidenstalet för är nu 49 smittade per 100 000 invånare under det senaste dygnet.

Ingen får sjukhusvård för covid-19 på centralsjukhuset i Karleby.

Stanna hemma och vänta tills smittspårarna ringer

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad meddelar att det kan räcka länge innan smittspårarna hinner ta kontakt med dem som har fått ett positivt svar på sitt coronatest.

Om man har fått meddelande om ett positivt covid-19 testsvar ska man stanna hemma och vänta tills smittspårarna ringer upp. Medan man väntar kan man göra upp en lista med namnen på dem man har haft kontakt med under de senaste två dygnen.

Också jouren och telefonrådgivningen är för tillfället hårt belastade och brådskande fall med svårare sjukdomssymptom behöver prioriteras.

 

51 nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade om 51 nya fall av coronavirussmitta på måndagen.

Incidenstalet stiger till 175 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, på söndagen var siffran 161.

Under söndagen togs 232 coronatester.

Coronavirussmitta vid Oravais hälsovårdscentral

På grund av smittan sätts en del av personalen i karantän och därför koncentreras Vörå läkar- och skötarmottagning till Oravais hälsovårdscentral för tiden 6–12.9.2021. Övrig verksamhet i Vörå fortgår som vanligt och telefonrådgivningen fungerar normalt.

Smittspårning pågår och de berörda personerna kontaktas och informeras så snart som möjligt.

Åtta nya fall i Södra Österbotten

Åtta nya fall av coronasmitta konstaterades under söndagen i Södra Österbotten och incidensen för regionen är nu 85.5 smittade per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

För tillfallet vårdas mellan en och tre patienter på Seinäjoki centralsjukhus för covid-19.

Diskussion om artikeln