Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rättegången mot 36-åringen som står åtalad för dödsskjutning i Jakobstad inleddes – målsägandes och den åtalades syn på dådet går vitt isär

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 09:38.
Rättegång i Jakobstad
Bild: Yle

På måndagen inleddes rättegången i det fall där en ung kvinna sköts till döds i en lägenhet i Jakobstad i oktober 2019. Rättegången kommer att pågå i fem dagar.

Det var i oktober 2019 som en ung kvinna hittades svårt skadad i sin bostad i Jakobstad. Två män häktades misstänkta för dådet, men den andra släpptes senare fri.

Polisen kom snabbt ut med informationen om att såväl kvinnan som de två männen hade en stark koppling till droger.

Under rättegången står en man född 1985 åtalad för dråp.

Rättens ordförande Åsa Gripenberg inleder rättegången med att diskutera om delar av rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.

Foton och utlåtanden hålls hemliga

Ingen av parterna har bett om att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar. Men man vill hålla vissa foton och utlåtanden som svarande lämnat in bakom sekretess, eftersom de innehåller uppgifter om parternas hälsotillstånd och privatliv.

Målsägande är den unga kvinnans familj som företräds av advokat Kari Eriksson. Den åtalade företräds av advokat Thomas Lillqvist. 

Rättens ordförande Åsa Gripenberg säger att det är ett känsligt och tungt ärende och därför kommer rätten att ta pauser på parternas begäran.

Gripenberg säger att det finns motstridiga synsätt på fallet. De målsägande anser att 36-åringen bör dömas för mord medan den åtalade själv säger att han sköt kvinnan i misstag. Han bekänner sig skyldig till dödsvållande.

Ett skott i huvudet orsakade kvinnans död

Den 36-åriga mannen står åtalad för dråp, det finns också ett sekundärt åtal om grovt dödsvållande som kan komma ifråga dråp inte kan påvisas. Han står också åtalad för rattfylleri, skjutvapenbrott, ovarsam hantering och straffbart bruk av narkotika.

Enligt åklagare Peter Levlin har den åtalade mannen avlossat ett skott på nära håll mot den unga kvinnan. Skottet träffade kvinnans huvud och skadade hjärnan så allvarligt att det ledde till kvinnans död.

36-åringen var vid gärningstillfället påverkad av amfetamin, MDA, MDMA och de narkotikaklassade läkemedlen diazepam, lorazepam, klonazepam och alprazolam.

Svartsjuka har en andel i dådet

Åklagaren Peter Levlin säger att svartsjuka verkar ha andel i det skedda. 36-åringens svartsjuka gentemot kvinnan visar sig i en chatthistorik som har våldsamma ingredienser. 

Den åtalade har köpt det illegala vapnet och tar det med sig det till kvinnans bostad. Det finns minst tre skott i magasinet. Första skottet sköts ut genom fönstret mot Storgatan.

36-åringen avlossar senare ytterligare två skott inne i bostaden. Det ena träffar den unga kvinnan som befinner sig på toaletten. Den åtalade står i hallen utanför.

Känslomässiga band men ingen svartsjuka

Den åtalades advokat Thomas Lillqvist säger att 36-åringen hade flyttat in hos den unga kvinnan. Han hade motstridiga känslor eftersom han redan hade en familj. Kvinnan och 36-åringen använde droger tillsammans. 

Det fanns känslomässiga band mellan de två, men ingen svartsjuka enligt den åtalade.

Chatten handlar enligt advokaten inte om kvinnan och 36-åringen utan om kvinnans förhållande till en tidigare pojkvän. 

Målsägandes ombud Eriksson säger å sin sida att 36-åringen avsiktligt bragde kvinnan om livet och att förundersökningen är felaktig. Polisen har gått på den åtalades berättelse om vad som hände natten den 6 oktober 2019.

Eriksson säger också att toalettdörren stod öppen, vilket är märkligt om kvinnan satt på toaletten. Han frågar sig också varför hon hade krutstänk på händerna. Lyfte hon händerna till ansiktet för att skydda sig när 36-åringen siktade mot henne?

36-åringen blev chockad och handlingsförlamad

36-åringens advokat Thomas Lillqvist säger att den åtalades omdöme var nedsatt på grund av droger. Han blev förvånad när ett skott brann av ut mot gatan. Då vaknade han till liv och insåg vad han höll på med och försökte tömma vapnet på ammunition.

Han visste inte om att vapnet var ett halvautomatvapen eller att det var defekt.  När 36-åringen förstod att ett skott träffade kvinnan blev han chockad och handlingsförlamad.

Mannen född 1971 som också fanns i bostaden har inget ansvar för dådet men tog i det skedet kontroll över situationen. Han ringde nödcentralen för att tillkalla hjälp.

36-åringen körde ut till Fårholmsbron utanför staden för att göra sig av med vapnet. Han återvände sedan till trapphuset på Storgatan där polisen påträffade honom.

Advokat Lillqvist menar att inget i förundersökningen påvisar att skjutningen skulle ha skett med avsikt. 

Sköt två skott i hallen

Rätten går under måndagen igenom den skriftliga bevisningen. Laboratorieutlåtanden visar att kvinnan hade krutstänk på händerna, men inte i sitt ansikte. Den åtalade hade handskar på händerna när han avfyrade vapnet. 

En skiss över bostaden som är en del av förundersökningen visar att det första skottet avlossades vid fönstret ut mot Storgatan.

När de två senare skotten avlossades stod 36-åringen i hallen vänd mot ytterdörren. Det ena skottet brinner av mot trapphuset och det andra går in i toaletten till höger genom den öppna dörren. Offret befinner sig i toaletten när hon träffas av skottet. 

Polisens bilder från brottsplatsen visas under rättegången. Media får inte se dessa bilder. 

Offrets föräldrar hörs under måndagen

Efter att rätten tagit del av den skriftliga bevisningen hör man kvinnans föräldrar. Mamman berättar rörd om en efterlängtad, levnadsglad dotter som älskade att rida.

Offret råkade ut för en ridolycka när hon var liten och senare var hon också med om en allvarlig trafikolycka som skadade hennes händer. Olyckshändelserna påverkade också hennes mentala kapacitet säger mamman.

Mamman beskriver en ung kvinna som trodde gott, kanske för gott, om sina medmänniskor. Därför var föräldrarna oroliga när dottern skulle flytta hemifrån.

En tid innan dödsskjutningen sökte den unga kvinnans pojkvän upp hennes föräldrar eftersom han var orolig för hennes umgänge. Det är alltså inte fråga om 36-åringen, utan hennes pojkvän sedan tidigare. Mamman säger att de inte avslutat sitt förhållande.

Pojkvännen sa till föräldrarna att deras dotter kunde sväva i fara. Mamman säger att pojkvännen var person med gott inflytande på hennes dotter.

Söndagen den 6 oktober 2019 väcktes familjen av att två poliser ringde på dörren för att meddela familjen om vad som inträffat under natten.

Mamman säger att hennes dotter blivit utnyttjad av 36-åringen.

Brand i familjens bostad

Rätten hörde på måndagen den åtalade. 36-åringen berättar om bakgrunden till det som inträffade på Storgatan.

Den åtalade berättar att han hade problem med droger i 20-års åldern. Han lyckades bli nykter med hjälp av vård på ett behandlingshem. Han gifte sig och bildade familj men återföll i missbruk år 2018.

36-åringen fortsatte att ta droger och en kort tid innan dådet på Storgatan startade en brand i hans familjs bostad. När han fick veta att branden var anlagd kände han sig hotad. Därför skaffade han först ett armborst och sedan en pistol.

Vapnet köpte han i Vasa och han vill inte precisera vem han köpt det av. Det är sådana kontakter som man inte kan berätta om, fast man står åtalad för grova brott, säger mannen.

Öppen toalettdörr

36-åringen säger att han sedan tidigare var bekant med den andra mannen som befann sig i lägenheten vid gärningstidpunkten. Den unga kvinnan lärde han känna en kort tid innan dådet. Mannen säger att hon ville umgås med honom.

De använde droger tillsammans och den åtalade tror att kvinnan ville ha en djupare relation med honom. 

I början av veckan innan dödsskjutningen besökte 36-åringen och kvinnan Karleby. För att undkomma polisen tog de småvägar hem och gick till mannens bostad. På den här resan ådrog sig kvinnan någon åkomma som gjorde att hon fick problem med att kissa. 

Därför satt hon senare i veckan långa stunder på toaletten, med dörren öppen. Det här skulle enligt den åtalade förklara varför kvinnan satt på toaletten med dörren öppen när hon blev skjuten senare i veckan. 

Rättegången avslutas med att åklagaren ställer frågor till den åtalade. Bland annat frågar han den åtalade varför han köpte ett vapen om han inte var berdedd att använda det.

Åklagaren frågar också varför 36-åringen i tidigare förhör nekat till att han haft ett sexuellt förhållande med offret, vilket under rättegången framkommit att han hade. 

Mannen säger att han inte är någon aggressiv person. 36-åringen säger att han aldrig hade för avsikt att fly från polisen.

Han säger att han mår dåligt över det som inträffade i bostaden och ledde fram till den unga kvinnans död. Det här är något han blir tvungen att bära med sig under resten av sitt liv. 

Rätten ska ta ställning till gärningsmannens avsikt

Ostridiga fakta i ärendet är vilka personer som befann sig i bostaden, att 36-årigen hade ett vapen och att tre skott avlossades.

Det är också påvisat att vapnet är defekt, men om det var det vid tiden för gärningen är oklart.

Åklagare Peter Levlin säger att den fråga som rätten ska ta ställning till är vilken 36-åringens avsikt var. Om han handlade avsiktligt eller om han sköt kvinnan av misstag.

Rätten kommer att besöka bostaden bostaden på Storgatan 17 på tisdag. Lägenheten har varit beslagtagen sedan dådet inträffade.

På tisdagen kommer rätten att fortsätta höra den åtalade mannen.

Själva rättegången sker i Jakobstad medan media följer rättegången från Karleby via videolänk. Det här på grund av coronaläget och en pågående renovering av ämbetshuset i Karleby.

Rätten har reserverat fem dagar för rättegången. Den sista dagen kommer inte att handla om dråpet utan andra åtalspunkter, rattfylleri, skjutvapen brott, ovarsam hantering av vapen och straffbart bruk av narkotika.