Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joni Kauko byter snö och minusgrader mot hetta och hög luftfuktighet – i nya klubben väntar ett strandparadis samtidigt som landslagskarriären är i vågskålen: ”Jag är medveten om riskerna”

Joni Kauko nickar bollen.

Ligastart i november och en säsong som pågår i fyra månader. Det blir Joni Kaukos nya vardag i den indiska ligan. Samtidigt kan det bli svårt att behålla landslagsplatsen. Jag hoppas ändå att jag ska få chansen igen, säger han till Yle Urheilu.

Joni Kauko överraskade många i slutet av juni då han lämnade Esbjerg i Danmark och skrev på för ATK Mohun Bagan i den indiska ligan. Kauko har tidigare väckt intresse i Indien och nu kände han att tidpunkten var rätt att testa något nytt.

– Tidigare år har jag inte känt mig redo. För många är Indien exotiskt och just det var en av anledningarna till att jag ville flytta dit. Jag har alltid tyckt om att resa och uppleva nya kulturer och nu får jag göra det vid sidan av yrket, säger Kauko till Yle Urheilu.

I Indien väntar en fotbollsvardag som inte liknar den i Europa. Den indiska ligan startar i november och pågår i fyra månader. Samtliga matcher kommer att spelas på tre arenor i strandparadiset Goa.

Joni Kauko i en match för Esbjerg.
Bildtext Kauko gjorde tre säsonger i Esbjerg.

Spelade inte i AFC Cup

ATK Mohun Bagan har ändå kört igång säsongen med gruppspel i klubblagsturneringen AFC Cup. I augusti spelade man matcher på Maldiverna och säkrade en plats i slutsspelet. Kauko medverkade inte i de matcherna utan i stället tränade han i Åbo med FC Inter.

– Som ny spelare tar det alltid tid att vänja sig. Det är första gången jag är i Indien och dessutom är det ännu varmare på Maldiverna. Vi tog beslutet att jag står över och får ladda batterierna, säger han.

I somras var Kauko på ett tre veckor långt besök i Indien och fick då en försmak av det som väntar då säsongen börjar. Värmen, gräset och till och med bollen – den indiska ligans egna – blir nya erfarenheter.

– Jag har tränat i minusgrader och snö tidigare och nu blir det den andra sidan, jäkligt hett. De första veckorna under sommaren var en utmaning. Jag visste att det är varmt och fuktigt där men det blev ändå en överraskning, säger han.

Joni Kauko
Bildtext Joni Kauko har gjort 29 landskamper för Finland.

Blir det några fler landskamper?

Joni Kauko har ofta figurerat i landslagstruppen sedan debuten 2012. I EM i somras gjorde han tre inhopp, men nu är han inte med i truppen som vann över Kazakstan i lördags och ska möta Frankrike i morgon.

Valet av klubb kan också påverka Kaukos landslagskarriär. Han var aldrig aktuell för den här kvalsamlingen eftersom han inte spelat några matcher, men i framtiden kommer han ändå att finnas tillgänglig för Markku Kanerva.

– Jag berättade direkt för ”Rive” om mina planer. Jag är medveten om riskerna, som säsongen spelas kanske det inte gynnar landslaget. Jag sa ändå att jag alltid är tillgänglig för landslaget även om jag vet att det blir svårare.

– Det är förståeligt att jag inte är med den här gången eftersom jag inte spelat på ett tag, då är det svårt att börja spela kvalmatcher. Jag hoppas ändå att jag ska få chansen igen. Jag har varit med länge och vi har en fin sammanhållning i laget. Det är som att man träffar sin egen familj eller nära vänner, säger Kauko som gjort 29 landskamper.