Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionärsbarometern: De äldre känner sig ensamma, osäkra och missnöjda med livet – också hälsan har tagit stryk av pandemin

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 11:48.
En äldre kvinna går i en park med en hund. I bakgrunden syns en person cykla.
Bildtext Många äldre upplever ensamhet. Med stigande ålder behöver de mer hjälp i livet.
Bild: Alamy / All Over Press

Coronapandemin har slagit hårt mot 60-plussarna, visar en barometer sammanställd av pensionärsförbundet Eläkeliitto. Missnöjet med livet och den egna hälsan ökar i takt med att åldern stiger.

Över 60-åringarna känner av åldrandets negativa effekter och upplever att såväl deras fysiska som mentala hälsa har försämrats.

Coronapandemin har speciellt påverkat de som är över 80 år. Rapporten visar att den här gruppens människor behöver allt mer hjälp i livet, exempelvis med att handla mat. De upplever också att deras hälsa tagit mer stryk än de yngres.

Var fjärde 80-plussare anser att coronapandemin sänkt livskvaliteten.

"Undantagsförhållandena har speciellt ökat de äldres känsla av osäkerhet och ensamhet.", konstaterar förbundets ordförande Raimo Ikonen i ett pressmeddelande.

Digitala tjänster ett stort problem, likaså kriminalitet och våld

Tillfredsställelsen med livet går neråt med åldern. De som är kring 60 år upplever att de är "ganska nöjda" med livet.

Kontakten till andra, speciellt umgänge med vänner, har minskat bland de äldre. Det har fått de äldre att känna sig mer ensamma.

De som är över 80 år upplever att de inte kan påverka sitt liv lika väl som yngre. De kämpar också med distanstjänster och är mer missnöjda med social- och hälsovårdstjänsterna.

Digitaliseringen är också ett kvarstående problem för de äldre. Många servicetjänster, både privata och offentliga, har blivit digitala och de äldre anser att det här är ett större problem än exempelvis ekonomiska bekymmer och tillgången till social- och hälsovård.

Den största förändringen som skett de senaste 30 åren, är att de äldres erfarenheter av våld och kriminalitet i omgivningen ökat. I samma rapport år 1990 svarade 15 procent att de upplevt våld eller kriminalitet. Samma siffra i år är 45 procent. På senaste tiden har det exempelvis rapporterats om många fall där äldre lurats på pengar.

Rapporten sammanställdes på basis av en enkät som besvarades av över 1 000 finländare i åldern 61–90 i maj i år.

Artikeln har uppdaterats. Ordet Pensionärsförbundet ändrades till pensionärsförbundet Eläkeliitto.

Diskussion om artikeln