Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna: "Nu är kriget över" – Oppositionen: "Dags för nationellt uppror"

Kvinna i Kabul säljer pennor.5.9.2021.
Bildtext En kvinna säljer pennor till bilister i Kabul 5.9.2021.

Talibanstyret i Afghanistan har deklarerat att motståndet i provinsen Panjshir nordost om Kabul har slagits tillbaka och att Panjshirdalen är helt intagen. Oppositionsstyrkorna säger sig dock hålla strategiska positioner och kallar nu till "nationellt uppror".

Talibanerna tog över den afghanska huvudstaden Kabul för tre veckor sedan och håller nu på med att försöka bygga upp en regering.

 Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid har meddelat att det först blir en interimsregering som tar över styret och att det senare kan bli aktuellt med förändringar.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid håller presskonferens 6.9.2021.
Bildtext Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid håller presskonferens 6.9.2021.

Talibanvarning: "Allt motstånd kommer att slås ned"

Enligt Mujahid kommer inget motstånd att tillåtas.

– Det islamiska emiratet är väldigt känsligt för uppror. De som försöker sig på motstånd kommer att slås tillbaka hårt.

Panjshir - oppositionens sista fäste

Enligt talibanstyret intogs åtta distrikt i provinsen Panjshir i natt, och talibanerna säger sig nu ha kontroll över hela Afghanistan.

– Kriget är över. Nu är det dags att återuppbygga landet, sa talibanernas talesman Zabihullah Mujahid vid en presskonferens i dag. Han uppmanade också tidigare regeringssoldater att ansluta till talibanernas säkerhetsstyrkor.

Talibanerna har försäkrat att invånarna i Panjshir - som etniskt tillhör en annan grupp än talibanerna, och som stred mot islamisterna under talibanstyret 1996-2001 - inte kommer att diskrimineras och att de kan känna sig trygga.

– De är våra bröder och vi arbetar tillsammans för ett gemensamt mål och för välfärd i landet, sa Mujahid.

Oppositionen kallar till "nationellt uppror"

Panjshirdalen var oppositionens sista fäste.

Oppositionens styrkor i Panjshir (Den nationella motståndsfronten NRFA) hävdar ändå fortfarande att de upprätthåller "strategiska positioner" i dalen och att kampen fortsätter.

Den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh har tillsammans med sonen till den berömda antisovjetiska och antitalibankrigaren Ahmad Shah Massoud lett oppositionens styrkor NRFA i Pansjhir.

Efter att Kabul föll den 15 augusti samlades en del soldater från den forna afghanska armén och specialstyrkor i Panjshir och förenade sig med lokal milis under Massouds och Salehs ledarskap. De hade vapen och helikoptrar och har vägrat kapitulera för talibanerna. Massaouds vädjan om förhandlingar med målet att nå autonomi för Panjshir har inte lett någon vart.

Massoud kallade i dag i ett audiomeddelande via medier till "nationellt uppror" mot talibanerna i Afghanistan.

Bergsområdet Panjshir är känt för att kunna hålla fiender på avstånd. Dolt av de mäktiga bergen Hindu Kush har Panjshirdalen bara en enda smal ingång. Lokala krigare lyckades hålla tillbaka både de sovjetiska styrkorna på 1980-talet och talibanerna tio år senare.

Oppositionsstyrkor i Panjshir 1.9.2021.
Bildtext Oppositionsstyrkor i Panjshir 1.9.2021.

Visst motstånd kvar lokalt

Också på en del andra mindre platser i Afghanistan finns det fortfarande små motståndsfickor.

Den röd-grön-svarta afghanska flaggan har vajat till stöd för oppositionen i isolerade städer.

Också mindre demonstrationer för kvinnors rättigheter har ägt rum.

Evakueringsproblem i Mazar-e-Sharif

I den nordliga provinsen Balkh uppges det ha uppstått problem vid försöken att evakuera personer som försöker fly undan talibanerna via flygplatsen i staden Mazar-e-Sharif. Både amerikanska medborgare och afghanska tolkar uppges ha blivit strandsatta.

Löften om en "inkluderande" regering

Talibanerna har gett löften om att landet ska få en "blandad regering" som representerar Afghanistans komplexa etniska grupperingar.

Det är dock osannolikt att kvinnor ges utrymme på toppnivån.

En del universitet i Kabul är ännu stängda, och de som öppnats har sett en klar minskning av antalet studerande. Bland de närvarande fanns både de som följde nya regler och de som gjorde motstånd.

Skolflickor i Kabul 5.9.2021
Bildtext Skolflickor i Kabul 5.9.2021

Oklart läge för kvinnorna

Talibanerna har sagt att kvinnor ska få studera vid universitet så länger klassrummen är uppdelade enligt könstillhörighet, eller åtminstone åtskiljda av en gardin. Det här framgick i ett dokument som publicerades i går.

Kvinnliga studerande måste ändå bära en abaya (svart ytterplagg som inte täcker ansiktet och ögonen) och niqab (slöja som bärs framför ansiktet så att bara ögonen är synliga).

Talibanernas talesman Mujahid sa också i dag under sin presskonferens att kvinnorna nu är tillbaka på sina jobb inom hälsovård och utbildning och att också andra branscher ska öppnas "genast då systemen för dem har etablerats" och att kvinnor småningom "ombeds att återgå till sina arbeten".

Talibanerna tog över på mindre än en vecka

Talibanernas överraskande snabba offensiv skedde inom loppet av en knapp vecka, och över 300 000 afghanska soldater blev drivna tillbaka. Många afghansoldater flydde eller kapitulerade.

  • Talibanerna intog Kabul den 15 augusti och den västuppbackade presidenten Ashraf Ghani flydde från landet.

  • De sista dagarna av USA:s 20 år långa krig i Afghanistan präglades av den kaotiska situationen vid flygplatsen i Kabul då tiotusentals amerikaner och deras allierade snabbt skulle evakueras med flyg för att komma undan talibanstyret.

  • Då de sista soldaterna den 30 augusti dragit sig tillbaka efter den kaotiska reträtten blev ändå många lämnade kvar i Afghanistan. 

  • Västmakterna har meddelat att det finns ett engagemang för det afghanska folket och att det sänds humanitär hjälp till det krigshärjade landet som dessutom har drabbats av svår torka. En humanitär och ekonomisk kris står för dörren.

  • Väst har dock meddelat att den nya regimen inte får något formellt erkännande eller ekonomiskt stöd förrän man sett konkreta handlingar - och inte enbart retorik från talibanernas sida gällande förhållningssättet till mänskliga rättigheter.

  • Det befaras att talibanerna nu kommer att agera med samma metoder som användes av den brutala talibanregim som satt vid makten 1996-2001. Då beaktades till exempel inte kvinnors och flickors rättigheter alls.

Källor: AP, Reuters,Tass, AP, AFP