Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ska kvotflyktingplatserna ökas i Österbotten? – frågan delar riksdagsledamöterna

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 14:46.
Finländska soldater står på en mur på Kabuls flygplats. På marken står en större folkmassa.
Bildtext Situationen i Afghanistan har eskalerat och debatten om antalet kvotflyktingar har aktualiserats.
Bild: Försvarsmakten / Utrikesministeriet

Att öka antalet kvotflyktingar delar riksdagsledamöterna i Vasa Valkrets i olika läger. Yle frågade representanterna om valkretsens kommuner borde öka mottagandet av kvotflyktingar på grund av situationen i Afghanistan.

Situationen i Afghanistan har väckt frågan om att öka antalet kvotflyktingar som kommer till Finland. Till exempel har inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) talat om att höja kvoten till 2000.

I år tar Finland emot 1 050 kvotflyktingar. Finlands riksdag beslutar om antalet varje år.

Starkt nej från Sannfinländarna

Vi frågade 16 riksdagsledamöter från Vasa valkrets om kommunerna i valkretsen borde öka mottagandet av kvotflyktingar på grund av situationen i Afghanistan. Vi fick 15 svar. Alla sannfinländska ledamöter mottsätter sig att öka antalet kvotflyktingar skulle ökas .

– Under inga omständigheter. Praktiskt taget noll kvotflyktingar. För samma kostnad kunde man hjälpa ett enormt mycket större antal människor. Om vi ​​vill hjälpa, då handlar det här kvotflyktingsystemet bara om att ge godhetssignaler och att lägga en fjäder i egen hatt, säger Mauri Peltokangas.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas hotelli Vaakunassa.
Bildtext Riksdagsledamot Mauri Peltokangas skulle inte öka flyktingkvoten.
Bild: Jani Saikko / Yle

– Nej. Enligt statistiken integrerar sig majoriteten inte här och det medför kostnader för vår nationalekonomi, säger Juha Mäenpää.

Janne Sankelo från Samlingspartiet skulle inte heller höja kvoten.

– Finland måste ta ansvar som en del av det internationella samfundet. Jag ser dock inte möjligheten till en väsentlig ökning av antalet kvotflyktingar.

135 kvotflyktingplatser i de Österbottniska kommunerna

Avtal om mottagande av kvotflyktingar görs mellan kommunerna och NTM-centralerna. I Österbotten har fem kommuner eller regioner avtal om att ta emot kvotflyktingar 2021.

Avtalet har undertecknats av Vasa, Korsholm, Jakobstadsregionen, Seinäjoki och Karleby.

20 platser har båda tilldelats Vasa och Korsholm och Karleby och Seinäjoki 15. Det största antalet finns i Jakobstadsregionen som består av fem kommuner. 60 platser har tilldelats där.

I praktiken är kommunernas beredskap att ta emot kvotflyktingar större än vad den faktiska kvoten som tilldelats kommunerna är. Till exempel är Jakobstadsregionen redo att ta emot hundra kvotflyktingar.

Arbets- och näringsministeriet fördelar kommunplatserna mellan NTM-centralernas områden. NTM-centralerna fördelar platserna till kommunerna.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman i halvbild utomhus.
Bildtext Riksdagsledamot Peter Östman skulle hålla kvoten som den är just nu.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman säger att de nuvarande siffrorna är tillräckliga.

– Kvoten är på en tillräcklig nivå här. Om vi kunde fylla de först, så kunde vi överväga det sen.

"Integration är viktigt"

Sex riksdagsledamöter skulle stödja en ökning av mottagandet av kvotflyktingar. Bland annat ser Matias Mäkynen (SDP) tillägget som möjligt. Då borde man öka det totala antalet mottagningar i praktiken.

Om vi ​​nu pratar om att Finland skulle öka kvoten till 2000 som Ohisalo nämnde skulle det änså inte bli särskilt stora ökningar i Österbotten. I Österbotten har volymerna minskat under de senaste tio åren. Ja, nu i en sådan här situation skulle det vara dags att höja när det finns ett behov, säger Mäkynen.

Enligt Pasi Kivisaari (C) är det en mänsklig handling att ta emot kvotflyktingar och det borde kommunera göra.

– Lyckad integration är mycket viktigt. Familjer bör hänvisas till finskspråkigt lärande, barn till skolor och vuxna till arbetsmarknaden.

Anders Norrback (SFP) är också för att öka antalet kvotflyktingar. Inga kvotflyktingar har tagits emot i hans hemstad Närpes de senaste åren, men en fullmäktigemotion har nu laggts fram för att förändra situationen. Initiativet vill att Närpes ska ta emot 25 kvotflyktingar vartannat år.

Anders Norrback med korsande vägar bakom sig.
Bildtext Riksdagsledamot Anders Norrback påminner om ansvar.
Bild: Jarkko Heikkinen/Yle

Enligt Norrback måste Finland axla sitt ansvar.

– Jag utgår från att Finland är ett öppet land som är internationellt aktivt och vi har också ett globalt ansvar. Ja, vi måste ta ansvar för detta på alla sätt. Det är helt klart för mig.

Enligt Anna-Maja Henriksson (SFP) ska Finland vara berett att öka flyktingkvoten, och då behövs också kommunernas engagemang.

– Det är bra att förbereda sig så att vi kan ta emot fler kvotflyktingar.

Enligt NTM-centralen har inga kvotflyktingar ännu kommit till de österbottniska kommunerna i år. Omkring 15 syrier kommer till Seinäjoki under hösten.

Artikeln är översatt och bearbetad av Isabella Lindell och baserar sig på Yles artikel Pitäisikö kiintiöpakolaisten paikkoja lisätä pohjalaiskunnissa? Kysymys jakaa kansanedustajat – "Hyveposeeraamista", "ihmisyysteko".