Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen har kommit överens om hybridstrategin – statsminister Marin: "Vi vill öppna samhället och hålla det öppet"

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 17:40.
Pääministeri Sanna Marin puhuu medialle Säätytalon portailla.
Bildtext Inför förhandlingarna sa statsminister Sanna Marin (SDP) att de förväntas bli smidiga, eftersom det råder stor enighet om att restriktionerna ska slopas efter en vaccinationsgrad på 80 procent.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det råder stor enighet om att Finland kan slopa restriktionerna efter en vaccinationsgrad på 80 procent, enligt statsminister Sanna Marin (SDP). Regeringen har efter överläggningar enats om hybridstrategin och håller presskonferens klockan 19 på måndagskvällen.

Efter förhandlingarna säger Marin att hon tror att det är möjligt att slopa vissa restriktioner, till exempel restaurangrestriktioner, innan vaccinationstäckningen når 80 procent.

Marin påpekade dock innan förhandlingarna att målet givetvis är att en högre andel än 80 procent av över 12-åringarna ska vaccineras.

- 80 procent är en miniminivå för att slopa restriktionerna. Vårt mål är att öppna upp samhället och fortsätta att hålla det öppet. Det centrala är vaccinationsgraden, sa Marin inför förhandlingarna.

Hur eniga är ni om att 80 procent räcker för att öppna upp samhället?

- Vi har redan tidigare diskuterat med alla regeringspartier och riksdagsgrupperna har fått lämna in sina synpunkter. Det verkar inte finnas stora meningsskiljaktigheter mellan grupperna, sa Marin.

Regeringen förhandlade om uppdaterandet av hybridstrategin - Spela upp på Arenan

"Meningen är att vi också slipper munskydden"

Marin har tidigare uttalat sig om att det här betyder att största delen av coronarestriktionerna sannolikt slopas i oktober.

Marin har resonerat kring öppnandet av samhället under statsministerns frågetimme på söndagen, och sa att tanken är att i huvudsak frångå de nationella restriktionerna, och begränsa åtgärderna till lokala beslut om smittokluster uppstår.

- Vi kommer också att slippa munskydden, sa Marin på måndagen.

Regeringen kommer under den allra närmaste framtiden att överlämna förslaget om ändringen av smittskyddslagen till riksdagen.

Det handlar om att slopa tvåmetersregeln för kultur- och idrottsevenemang. Fler konkreta förslag kan vara att vänta senare i eftermiddag eller under måndagskvällen.

Inget beslut i dag om att omfördela resurserna från testningen och smittspårningen

En fråga som har väckt kritik är den stora andelen av hälsovårdsresurser som går åt till smittspårningen och testkapaciteten.

Marin sa att något måste göras för att omfördela resurserna, men att det inte kommer att tas beslut om det i dag.

Också frågan om vaccineringen av barn kommer att diskuteras i framtiden, efter att läkemedelsföretagen har kommit längre i sin forskning om vaccinets effekter på yngre barn, enligt Marin.

Artikeln uppdaterades 6.9.2021 klockan 15.25 med statsminister Sanna Marins kommentarer inför förhandlingarna, och ny rubrik med Marins citat. Den uppdaterades igen klockan 17.19 med att regeringen kommit överens om strategin.

Diskussion om artikeln