Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre kvinnor har flugits till Sverige från IS-läger på måndagen, två av dem anhållna – enligt uppifter misstänks en för folkmord

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 23:37.
Kvinnor och barn på lägret i al-Hol.
Bildtext Kvinnor i al-hol lägret i Syrien. De tre svenska kvinnorna och deras sex barn befann sig på ett fångläger som heter Roj.
Bild: Otso Reunanen/ Yle

På måndagen landade ett plan med tre svenska kvinnor som bott på ett IS-läger och deras barn i Sverige. Polisen bekräftar att två av dem är anhållna och att en av dem ska förhöras. En av de anhållna ska enligt uppgifter vara misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

Polisens presstalesperson Ola Österling säger till SVT att han inte kan svara på frågan om den ifall kvinnan som har tagits in till förhör har rollen som misstänkt, målsägande eller vittne.

De kvinnor som utvisats från nordöstra Syrien, på grund av att de klassats som ett säkerhetshot, landade i Sverige vid 18-tiden finsk tid på måndagen. Det är tre kvinnor och deras sex barn som bott på IS-fånglägret Roj.

En av kvinnorna misstänks för att ha rekryterat kvinnor i Sverige till IS.

När kvinnorna landade på Arlanda möttes de av polis och barnen möttes av sociala myndigheter. Utrikesminister Linde säger till SVT att de också träffade svenska diplomater, barnläkare och säkerhetspersonal.

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att polisen inlett förhör med kvinnorna direkt efter att de kommit till Sverige.

En väggmålning med en terrorist.
Bildtext Den svenska regeringens hållning har varit att inte hämta hem personer som anslutit sig till IS.
Bild: Osie Greenway / Barcroft Media/ All Over Press

Det kurdiska självstyret i norra Syrien meddelade i början av sommaren att kvinnorna inte kommer kunna ställas inför rätta, men att man i stället kommer utvisa dem.

Enligt utvisningsbeslutet är man övertygad om att kvinnorna haft samröre med IS, och därför ses de som ett säkerhetshot och utvisas på livstid, enligt DN.

Enligt den kurdiska administrationen lämnas ansvaret för kvinnorna som utvisats på Sverige. Totalt lär det åtminstone finnas 12 kvinnor och 22 barn med koppling till Sverige på lägret.

– Alla svenska medborgare har rätt att återvända till Sverige. Svenska myndigheter har god beredskap att bemöta hemvändande kvinnor och barn vid ankomst till Sverige. Vi kan inte kommentera när och hur eventuella utvisningar kommer att ske, skriver svenska Utrikesdepartementets presstjänst i ett mejl till Svenska Yle innan uppgifterna om kvinnornas hemkomst bekräftats.

Oppositionen kräver förklaring

Den svenska regeringen har tidigare haft som hållning att inte hämta hem de vuxna svenskar som anslutit sig till IS. Det finns inte uppgifter om hur de kvinnor som i dag ska komma till Sverige har tagit sig hem. 

På grund av den bristande insynen i ärendet har oppositionspartiet Moderaterna kallat utrikesminister Ann Linde till riksdagens utrikesutskott för att berätta om svenska myndigheter har hjälpt kvinnorna att ta sig till landet, skriver SVT.

– Vi vet inte exakt hur regeringen och UD har reagerat, därför är det rimligt att Linde berättar det. Framförallt om man varit aktiva i processen att ta dem till Sverige, säger riksdagsledamot Hans Wallmark från Moderaterna till SVT.

Ann Linde
Bildtext Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Bild: AOP

Moderaternas linje är att man inte kan hindra medborgare att ta sig till Sverige, men att man inte aktivt behöver hjälpa personer som “gjort arbete och tjänster för IS” att flyga till landet, enligt Wallmark.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen säger till SVT att kvinnorna borde häktas så fort de landar i Sverige. 

– Man har fortfarande inte kriminaliserat deltagande i terrororganisationer, vilket flera andra länder gjort, säger han till SVT Nyheter.

Svenskar och IS

Svenska män och kvinnor började år 2012 resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Man tror att omkring 300 personer reste till regionen från Sverige, vilket gör Sverige till ett av de länder där flest personer per capita valt att åka till området.

Ungefär 150 av de som åkte har återvänt till Sverige. Ungefär 100 av de svenska IS-jihadisterna har dött.

Omkring en tredjedel av de som reste var kvinnor.

Under det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige.

Förundersökningar om krigsbrott har inletts och lagts ner.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien.

Källa: DN, TT och SVT.

Artikeln uppdaterades 6.9.2021 klockan 22.17 med uppgiften om att kvinnorna har landat i Sverige och klockan 23.37 med uppgifter om att två av dem anhållits.