Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat: Valtteri Bottas lämnar Mercedes – kör för Alfa Romeo kommande år

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 15:47.
Valtteri Bottas ler.
Bildtext Valtteri Bottas byter F1-stall inför nästa säsong.
Bild: EPA

Det blir en finländsk förare i Alfa Romeos F1-bil även nästa säsong. Precis som väntat lämnar Valtteri Bottas Mercedes för ett flerårigt kontrakt med stallet som Kimi Räikkönen lämnar.

Valtteri Bottas har år efter år fått nöja sig med ettåriga kontrakt hos Mercedes och en roll i skuggan av suveräne Lewis Hamilton. Finländaren har länge fått vänja sig vid spekulationer om att hans dagar i det dominanta stallet är räknade.

Denna sommar har rykteskarusellen snurrat riktigt fort då allt har pekat mot att Williams George Russell hotat om Bottas plats på allvar. Nu står det klart att den 32-årige finländaren lämnar stallet efter säsongen.

Det meddelar hans kommande stall Alfa Romeo på måndagseftermiddagen. Enligt teamet är Bottas kontrakt "flerårigt".

– Ett nytt kapitel håller på att öppna sig i min karriär. Jag är ivrig över att få köra för Alfa Romeo från och med 2022. Det här blir en ny utmaning med en ikonisk biltillverkare, säger VM-trean i stallets pressmeddelande.

"Tacksam över förtroendet"

Spekulationerna om Bottas flytt till Alfa Romeo tilltog förra veckan, då Kimi Räikkönen meddelade att hans karriär slutar efter denna säsong. Nästa år väntar stora regelförändringar i serien och Bottas vill vara med och lyfta upp stallet från bottenträsket.

– Jag är tacksam över förtroendet och kan inte vänta på att betala tillbaka för det. Jag törstar efter resultat och, när tiden är kommen, också segrar.

Alfa Romeos stallchef Frederic Vasseur är bekant för Bottas sedan tidigare. Bottas körde i Vasseurs ART-stall i F3- och GP3-serierna.

– Ett mångårigt kontrakt ger stabilitet för både oss och Valtteri, vilket vi behöver för att förverkliga vårt projekt under en tid som är viktig för F1, poängterar Vasseur.

Frederic Vasseur talar med Valtteri Bottas.
Bildtext Alfa Romeos stallchef Frederic Vasseur beskriver Bottas som en "lagspelare med erfarenhet från toppstriden".
Bild: xpbimages.com

Toto Wolff: "Valtteri skulle ha förtjänat att stanna"

Bottas lämnade Williams för Mercedes inför 2017, efter att världsmästaren Nico Rosberg tackat för sig. Under fem säsonger i Mercedes har finländaren hittills tagit nio GP-segrar och varit etta i sjutton kval, två gånger har Bottas slutat på andra plats i VM-serien.

– Jag är så stolt över vad vi har uppnått tillsammans under min tid hos Mercedes – och det är inte över än, eftersom vi är mitt inne i vår tuffaste utmaning hittills, att ta vår åttonde raka konstruktörstitel, kommenterar Bottas i Mercedes pressmeddelande.

Valtteri Bottas i samspråk med Toto Wolff
Bildtext Toto Wolff fungerade som Valtteri Bottas chef i fem säsonger.
Bild: xpbimages.com

Just nu ligger han på tredje plats i VM-sammandraget, klart bakom Max Verstappen och Lewis Hamilton. I konstruktörs-VM har Mercedes en lucka på tolv poäng ner till Red Bull. Alfa Romeo är näst sist med sina tre pinnar.

– Det här har inte varit något lätt beslut för oss. Valtteri har gjort ett fantastiskt jobb under de fem senaste säsongerna och haft en stor betydelse för vår framgång och tillväxt, menar Mercedes stallchef Toto Wolff.

– Han skulle verkligen ha förtjänat att stanna i stallet, så jag är nöjd över att han har hittat en spännande utmaning med Alfa Romeo nästa år, där han kan fortsätta sin karriär på toppnivån.

Diskussion om artikeln