Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stad säljer sina byggnader i historiska Strömfors bruk för drygt 150 000 euro

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 10:55.
Två gamla röda hus vid en spegelblank sjö på en klar dag
Bildtext Slangboden med sitt kännspaka torn hör till byggnaderna som säljs.
Bild: Yle/ Hanna Othman

Fastighetsutvecklingsbolaget Strömforsin yrityspuisto köper stadens fastigheter i Strömfors bruk för 151 900 euro. Lovisa stadsstyrelse klubbade igenom affären på måndagen.

Stadsstyrelsen gjorde dessutom ett tillägg om att köpebrevet separat ska godkännas av stadsstyrelsen före undertecknandet.

Teemu Peräkylä (C) föreslog att bruksfastigheterna inte säljs men hans förslag fick inte understöd. Peräkylä lämnade in en avvikande mening till protokollet.

Till affären hör ett markområde på cirka 11 000 kvadratmeter och åtta byggnader: ladugården, nedre smedjan, stallet, verkhuset, sågen, boden, slangboden och bastun.

Staden säljer de historiska byggnaderna i sitt nuvarande skick. De behöver renoveras, vilket skulle ha blivit för dyrt för stadens börs.

Stadsstyrelsens ordförande Arja Isotalo (SDP) säger att det inte fanns några större oklarheter vad gäller affären på måndagskvällens möte. Nu ska köpebrevet göras upp och sedan godkännas av stadsstyrelsen.

Dyrt att renovera byggnaderna

Brukets historia går tillbaka till 1600-talet och det är ett populärt turistmål i Lovisa, särskilt om somrarna.

Strömforsin yrityspuisto, som ägs av företagarfamiljen Uusitalo från Pyttis, stod för det enda anbudet som staden fick in. Bolaget äger sedan tidigare den gamla plast- och eltillbehörsfabriken vid bruket. Familjen äger också andra byggnader vid bruket.

Yle Östnyland frågar Arja Isotalo hur nöjda stadsstyrelsens ledamöter var med köpesumman på 150 000 euro.

Hon konstaterar att man förstås alltid gärna skulle vilja ha mer, men säger vidare att det inte blev någon större diskussion om priset.

– Alla i styrelsen visste på förhand att renoveringskostnaderna för fastigheterna uppgår till nästan två miljoner euro, kanske till och med mer. Vi är nöjda med att vi fick en riktigt bra köpare och litar på att de gör bruket till ett fint ställe igen.

Nedre smedjan i Strömfors bruk
Bildtext I nedre smedjan finns bruksmuseet. Smedjan ska rustas upp och museiverksamheten utvecklas.
Bild: Yle/Stefan Härus

Köparens vision är att bruksområdet om fyra år ska vara ett centrum för turism inriktat på välmående och naturupplevelser. Målet är att besökare ska hitta dit året om, och på längre sikt vill man också göra bruket till en plats för lyxturism.

Köparen vill utveckla området tillsammans med företagarna som verkar där, och deras hyreskontrakt överförs från staden till Strömforsin yrityspuisto.

Enligt bolagets vd Aleksi Uusitalo behövs mer övernattningsmöjligheter på området, och Strömforsin yrityspuisto säger sig redan ha börjat planera nya övernattningsbyggnader tillsammans med områdets andra företagare. Bolaget är också med i planläggningsarbetet för området.

Artikeln baserar sig delvis på artikeln Historiallinen Strömforsin ruukki löysi ostajan – kahdeksan rakennusta käsittävän alueen hinta on noin 150 000 euroa av Miina Sillanpää.

Diskussion om artikeln