Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dicken lyckades inte rubba Cocks segersvit – nu är det BK:s tur att utmana favoriten: "Vi har ett bra lag på fötterna och en bredd på niometer som vi inte haft tidigare"

Uppdaterad 08.09.2021 14:21.
Davor Basaric, Teemu Tamminen och Srdjan Mijatovic firar mästerskapet med bubbel

Målet är att knipa nionde raka mästerskapet – Cocks har satsat på nya spelare och resultat ska levereras. Men BK-46 ser också starka ut på pappret, medan Dicken har tappat en hel drös med spelare. Yle Sporten tar en närmare titt på de fyra främsta lagen i fjol och deras förutsättningar inför kommande säsong.

När herrarnas handbollsliga kör i gång finns det två lag som sticker ut som klara förhandsfavoriter, regerande mästaren Cocks och bronslaget BK-46. Bägge lagen har lyckats i lagbygget och ser på pappret ut att ha ett bättre lag än förra säsongen.

Silverlaget Dicken, SIF och GrIFK har alla tappat en drös med spelare och har förutom några nyförvärv byggt på med egna juniorer. HIFK är i år igen ligans svarta häst, med några intressanta nyförvärv och kan ge sig in i medaljkampen. Förra säsongen slutade de på en sjätte plats.

ÅIFK fortsätter i praktiken med samma trupp som i fjol och HC Tallinn, som enbart deltar i grundserien, presenterade nyligen sin nya danska tränare Bo Oestergaard.

Vem kan utmana nya Cocks?

Trots en svag inledning på fjolårssäsongen fick Cocks som väntat lyfta pokalen igen efter 3–0 i finalsegrar över Dicken. Kaj Kekki tog över som chefstränare vid jul och efter det har Riihimäkilaget gått som tåget. Men evighetsfrågan lyder: Bjuder den inhemska handbollsligan på tillräckligt med motstånd för en klubb där spelarna har helt andra förutsättningar att satsa på handbollen?

– Vi har ett bättre lag än i fjol, konstaterar Cocks tränare Kaj Kekki. Bjuder ligan på tillräckligt motstånd? Visst skulle jag säga det. De tre-fyra topplagen i ligan vill alla vinna Cocks och försöker göra det. Och visst går de andra klubbarna i Finland också framåt hela tiden.

Cocks har plockat in hela fem nya spelare, tre av dem klara förstärkningar.

– Vi fick två spelare från turkiska Besiktas. Den ena är den drygt två meter långa försvarsspecialisten, kroaten Josip Buljubasic, berättar Kekki.

– Den andra, Onur Ersin är spelbyggare också i det turkiska landslaget. Landslagsspelare är också högerbacken Ökür Sarak, som kommer närmast från Slovenska Trebnje, före det spelade han i Besiktas.

Målvakterna Adrian Tenghea och Joakim Angjelovski bildar Cocks målvaktstrio, tillsammans med erfarna Vitalii Shitsko.

Kaj Kekki ser glad ut.
Bildtext – Vi har ett bättre lag än i fjol, konstaterar Kaj Kekki.

Cocks nya spelare säsongen 2021-22

Adrian Tenghea (CSM Fagaras, Rumänien)

Joakim Angjelowski (RK Vardar, Makedonien)

Özkür Sarak Trimo (Trebnje, Slovenien)

Onur Ersin (Besiktas, Turkiet)

Josip Buljubasic (Besiktas, Turkiet)

Enligt Kekki handlar nyförvärven främst om att ha flera alternativ för de olika positionerna. Stommen, killarna som vann ligaguldet finns ju kvar.

– Vi jobbade hela våren med Viita för att hitta de rätta spelarna. Det gällde också att hitta spelare som går med på att vara halvproffs. Alla fem som nu kom till oss har aldrig haft ett vanligt jobb tidigare, utan de är handbollsproffs, förklarar Kekki.

Förutom ligaguldet har Cocks också flera andra målsättningar under säsongen.

– Först kommer Europaligan, det är ett stort mål. Där vet vi inte ännu vem vi möter (lottningen sker den 30.9). Och sen är det ju naturligtvis finska cupen – där är våra delmål för säsongen.

Dicken får estnisk förstärkning – men ställer inga placeringsmål

Fjolårets silverlag Dicken hade ett starkt lag på fötter i fjol och den första tajta finalmatchen slutade 31–29 till Cocks. I den andra föll Dicken klart med 20–32. I den tredje var de snubblande nära igen – men Cocks var vassare med 27–25.

Inför den här säsongen har truppen tunnats ut en hel del. Landslagsaktuella målvakten Patrik Roslander flyttade till Grankulla IFK och Gusten Montonens karriär fortsätter i Amo HK i Sverige.

När dessutom fem rutinerade spelare bland dem Ian Martin lägger handbollsskorna på hyllan, står Dicken inför en rejäl utmaning.

Max Granlund i Dicken.
Bildtext Max Granlund var ligans främsta målskytt förra säsongen med 185 mål.

– Om jag räknar rätt så fattas det fyra från öppningssexan i förra finalerna. Det är klart att de tär ett stort avbräck för oss. Föreningens strategi är att skola upp egna juniorer i första hand och det är det vi gör, säger Dickens tränare Björn Monnberg.

Dickens nya spelare säsongen 2021-22

Armi Pärt (HK Varberg, Sverige)

egna juniorer

– I det här skedet så tror jag att vi gör klokt i att inte fundera på placeringsmålsättningar, utan vi lägger upp andra målsättningar. Det kan handla om olika element i spelet och vissa faktorer utanför plan som vi vill få att funka för att få en bra helhet.

Men stommen finns ändå kvar och dessutom får klubben en välkommen förstärkning i den estniska landslagsspelaren Armi Pärt.

– Han är en rutinerad spelare med många år ute i Europa bakom sig. En stor kille, som har gjort ett gott intryck. Det ska bli roligt att se honom i Dickenskjortan.

Hemvändare förstärker BK-46 – men nyckelspelarna måste hållas friska

Fjolårets bronslag BK-46 ser åtminstone på pappret ut som den klara förhandsfavoriten nummer två. Visst har BK också tappat spelare – men pajazzon står inte lika tom som i Helsingfors.

– Vi mister många viktiga spelare också, men vi har fått dem ganska bra ersatta med nya spelare och så har vi fått Oscar (Kihlstedt) och Alex (Lignell) som är bekanta för alla sen tidigare, säger tränaren Andreas Rönnberg, som är påtagligt nöjd med lagbygget.

– Vi har ett bra lag på fötter och har en bredd på niometer som vi inte har haft tidigare.

Oscar Kihlstedt skjuter ett hoppskott.
Bildtext Oscar Kihlstedt är tillbaka i BK-tröjan

BK-46 lyckades också kapa målvakten Rony Léven från lokalkonkurrenten Sjundeå IF.

– Han har visat i många år att han hör till de bästa målvakterna i den här ligan och bara han får vara skadefri så kommer vi nog att ha stor nytta av honom.

Ett av de nya namnen i truppen är den estniska linjespelaren Markus Viitkar. Han gjorde tre mål för HC Tallinn när lagen möttes förra säsongen i Karis.

– Man märker redan att alla i laget tycker att han är en bra typ och han kommer nog att vara en förstärkning för oss också.

BK-46 nya spelare säsongen 2021-22

Oscar Kihlstedt (HK Varberg, Sverige)

Rony Léven (SIF)

Markus Viitkar (HC Tallas, Estland)

Roy Lindqvist (BK-46 Akademi)

Marcus Ojala (egen junior)

Förutom ligaspel hoppas BK också på spel i Europacupen, en viktig erfarenhet för framförallt de yngre spelarna.

En av de största utmaningarna den här säsongen är enligt Rönnberg att se till att nyckelspelarna Oscar Kihlstedt, Nico Rönnberg och Jac Karlsson hålls friska.

– Vi har vissa viktiga spelare som har stora roller, men börjar bli lite äldre och haft lite skadeproblem. Det är viktigt att vi håller dem skadefria, så att vi har vårt bästa lag på fötter när det blir viktiga matcher på våren.

Medicinen heter en tillräckligt bred trupp på niometer för att kunna rotera spelare mer än tidigare.

– Det handlar mycket om att använda truppen rätt och få alla att vara ganska nöjda med den roll de har i laget. Alla kan inte spela hur mycket som helst i år.

Nico Rönnberg skjuter ett hoppskott.
Bildtext BK-46 har en bred trupp, men behöver se till att nyckelspelarna hålls friska säsongen ut.

Rönnberg: "Idrott utan publik är tråkigt"

– Det har ju coronan nog visat att idrott utan publik är tråkigt, slår Rönnberg fast. Man tappar ju intresset också för att följa med på tv:n. Om det är tomma läktare så känns det bara dumt och konstigt.

BK-46 som har en trogen hemmapublik drabbades hårt då de förra säsongen tvingades spela inför tomma läktare.

– Det kommer nog att lyfta oss som lag om vi får ha publik. Där hade vi nog en liten nackdel ifjol. Det är ändå vi som har mest publik och stämning. Jag tror det påverkade oss mest av alla lag.

De uteblivna biljettintäkterna syntes också i kassan. Det var svårt att få det att gå runt ifjol, vet Rönnberg. Inför den här säsongen har talkoandan ändå varit stark.

– Vissa spelare har gått ner lite i lön, förhandlat om sina kontrakt och försökt ställa upp för klubben.

Mikael Källman och Patrik Roslander är nöjda med övergången från Dicken till GrIFK.
Bildtext Roslander förstärker GrIFK

GrIFK vill utmana BK och jagar medalj

Mikael Källman tog över tränarskapet i GrIFK i januari 2020 och i april 2021 var de nära att sno bronset framför näsan på BK. Första bronsmatchen slutade 27–27, i den andra bronsmatchen var BK bättre med 33–27. Inför årets säsong har truppen förändrats en hel del. Bland förstärkningarna bör nämnas landslagsmålvakten Patrik Roslander som kommer närmast från Dicken och Carl Weurlander från SIF.

– Bara vi hålls friska så ska vi hållas bland de fyra bästa och nu är en medalj sedan målsättningen. Men efter förra vårens skademisär så är man lite försiktig, konstaterar Källman.

GrIFK nya spelare säsongen 2021-22

Patrik Roslander (Dicken)

Carl Weurlander (SIF)

Alexander Gumpler (GrIFK A-jun)

Aron Gumpler (GrIFK A-jun)

Sebastian Hernelahti (GrIFK A-jun)

Karim Mbembela (GrIFK A-jun)

Fredrik Parviainen (GrIFK A-jun)

Fredrik von Troil (GrIFK A-jun)

Grani har också plockat in en hel drös med duktiga A-juniorer, men det handlar främst om en satsning på framtiden.

– Alexander Qvist och Daniel Timmerman var med redan i fjol och kommer definitivt att höra till spelande truppen. De övriga är inte färdiga varken fysiskt eller spelmässigt ännu.

– Det brukar vara så, att det första året är då de börjar vänja sig vid hur mycket det ska tränas och lite leva som en idrottare.

Handbollsligan kör i gång den 11.9 med följande matcher: ÅIFK–Cocks, Dicken–HIFK och HC Tallinn–SIF.