Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands drömscenario: Frustrerade fransmän – Lukas Hradecky inför tunga kvalmatchen: "Håll nollan och peta in en boll så växer irritationen på läktarna"

Från 2021
Finland firar seger i VM-kvalet i fotboll.
Bildtext Finland kommer med vind i seglen efter segern mot Kazakstan i lördags.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Finland jagar en sensation i VM-kvalet mot Frankrike. Lukas Hradecky pekar på EM-misstaget som Finland måste undvika. "Vi kan inte försvara oss i nittio minuter. Vi måste klara av att vila med bollen", säger målvaktsstjärnan.

En enda förlust under det senaste året – ändå är det långt från harmoni i det franska landslaget när Finland väntar i VM-kvalet på tisdag. EM-debaclet i somras (utslaget i åttondelen mot Schweiz) har följts upp av tama insatser i september.

– Vi visste att tisdagens match mot Finland var viktig och efter krysset här blir den matchen ännu tyngre. Vi har haft det lite tuffare och det är sällan vi har en sån här period av resultat, konstaterade förbundskaptenen Didier Deschamps efter 1–1 mot Ukraina.

Det finländska landslaget flög till Lyon i söndags. Under måndagskvällen väntar träning på matcharenan och sent på tisdag smäller det.

– Vi ska försöka göra dem frustrerade. Vi ska försvara oss noggrant och försöka hålla nollan så länge det bara går. Om vi dessutom petar in en boll så börjar irritationen växa på läktarna med all sannolikhet, säger Lukas Hradecky.

Goda minnen från landskampen i Paris

Hradecky var på alldeles strålande humör när han pratade med finländska medier dagen före den stora utmaningen i södra Frankrike.

– Det får bli ett tätt försvar, vassa omställningar och sen så skjuter Onni Valakari med sin vänsterfot. Då blir det mål, säger målvakten om segerreceptet och skrattar.

För ett knappt år sen fick Valakari sitt genombrott i landslaget. Mittfältaren, som var riktigt pigg mot Kazakstan i lördags, pricksköt in ett av målen som bar hela vägen till en sensation i en landskamp i Paris.

Onni Valakari tar avslut i landskamp 2021.
Bildtext Onni Valakari klev fram förra året mot Frankrike.
Bild: Lehtikuva

Då var Finland ändå rejält tillbakapressat. Samma matchbild såg vi under stora stycken av EM-gruppspelet i somras.

– Jag pratar om defensiven, men vi kan inte försvara oss i nittio minuter. Vi måste klara av att vila med bollen i perioder. Vi hade problem med speluppbyggnaden i EM när motståndarna pressade oss högt. Där har vi en hel del att utveckla, säger Hradecky.

"Förtjänat vår andraplats"

Oavsett resultat i Lyon har Finland bäddat bra inför fortsättningen på kvalhösten.

Landslaget ska möta samtliga fyra motståndare i kvalgruppen en gång till under de två samlingarna som återstår i år – Ukraina och Frankrike på hemmaplan, Kazakstan och Bosnien-Hercegovina på bortaplan.

– Vi har skött vårt och kunde ha fått med oss några poäng till i våras. Vi har förtjänat vår andraplats i gruppen – och jag hoppas verkligen att vi lyckas hålla den. Ett kryss mot Frankrike skulle inte vara dumt, säger Hradecky.

– Vi stressar inte upp oss för de här matcherna och vi har lyckats vinna många måstematcher med Markku Kanerva som förbundskapten. Det är ett stort steg i utvecklingen som vi har tagit. Samtidigt krävs det resultat mot de större landslagen för att gå till ett VM.

Frankrike–Finland

  • Vad: Finlands fjärde match i kvalet till fotbolls-VM 2022.

  • Var: Parc Olympique Lyonnais i Lyon.

  • När: På tisdag klockan 21.45.

  • Senaste möten: Frankrike–Finland 0–2 (landskamp 2020), Frankrike–Finland 3–0 (VM-kval 2013), Finland–Frankrike 0–1 (VM-kval 2012).

  • Frankrikes läge: Pressen ökar match för match på förbundskaptenen Didier Deschamps. EM slutade i ett fiasko och hösten har startat med två raka kryss i VM-kvalet. Tisdagens match är viktig för Frankrike. Seger och VM-biljetten är så gott som säkrad. Kylian Mbappé och N'Golo Kanté saknas på grund av skada.

Finland firar mål i VM-kvalet i fotboll.
Bildtext Finland öppnade segerkontot i VM-kvalet mot Kazakstan.
Bild: Matti Raivio/All Over Press
  • Finlands läge: Lördagens hemmaseger mot Kazakstan sätter Finland i ett bra läge i VM-kvalet. Ingen har budgeterat med poäng borta mot Frankrike och landslaget spelar utan större press på sig i Lyon. Glen Kamara är tillbaka och frågan är om Tim Sparv kan göra honom sällskap på mitten. Skadade Robin Lod enda givna namnet som saknas.

Diskussion om artikeln