Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ärlig utläggning av Tim Sparv – lagkamratens bojkott och samtal med gästarbetare i Qatar blev ögonöppnare: "Riku Riski såg den stora helheten"

Från 2021
Uppdaterad 06.09.2021 18:28.
Tim Sparv intervjuas.
Bildtext Tim Sparv.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Landslagslägret i Qatar 2019 blev en ögonöppnare för Tim Sparv. Två och ett halvt år senare är man betydligt mer medveten om det galna med att landet ska ordna VM 2022, skriver Sparv i en text för The Player's Tribune.

Fotbollsherrarnas kapten Tim Sparv har skrivit en lång text för The Player’s Tribune där temat är Qatars kontroversiella värdskap av fotbolls-VM nästa år. Sparv uppmanar fotbollsvärlden att prata om det mörka bakom fotbollsfesten nästa år.

Vartefter byggena av de rekorddyra mästerskapsarenorna framskridit i Qatar har tusentals gästarbetare mist livet. Sparv citerar The Guardian som rapporterat att 6 500 arbetare dött sedan landet tilldelades fotbolls-VM år 2010.

"Jag är ingen expert, men som kapten för Finlands landslag vet jag att jag snart kanske spelar på arenor som krävt livet av arbetarna som byggt dem", skriver Sparv.

Han erkänner ärligt att han blundade för problemen i åratal. Allt förändrades i januari 2019, då Riku Riski tackade nej till landslagets läger i just Qatar av etiska skäl – något som överraskade Sparv.

"Det var första gången jag sett någon göra så. Jag var förvånad, men visste också att Riku är en bra typ – han är faktiskt numera min lagkamrat i HJK. Så jag började tänka: Vad är det som jag inte ser här?".

"Det känns galet att samtidigt som gästarbetare led och till och med dog så oroade jag mig om avståndet mellan vårt försvar och anfall."

"Som tur var såg Riku den stora helheten".

Landslagsspelaren Riku Riski dribblar koncentrerat förbi en liggande motståndare.
Bildtext Riku Riski tackade nej till en landslagssamling i Qatar för ett par år sedan.
Bild: All Over Press.

"Jag är bara en doldis från Finland"

Sedan det året har landslaget inte besökt Qatar – och Tim Sparv säger sig ha blivit mer insatt i vad som skett och sker i det kommande VM-värdlandet. Via spelarfacket FIFPRO har han till och med fått prata med arbetare i Qatar genom distanslänk.

"Jag hade ett särskilt hjärtskärande samtal med en kvinna. Hon var väldigt mån om att hjälpa sina kollegor, men samtidigt var hon besviken och arg. Hon berättade om 16 timmars arbetsdagar utan ledigheter. Enligt henne var polisen alltid på arbetsgivarens sida om en kvinnlig anställd kom med klagomål", skriver Sparv.

Trots att han beklagar sig över hur sent han vaknat uppmanar 34-åringen fler att våga säga vad de tycker. Alla kanske inte vill ta ställning, men Sparv tycker att Europa ligger efter USA. Där är stjärnor som LeBron James och Megan Rapinoe aktiva i samhällsdebatten.

"Jag är bara en doldis från Finland. Tänk om alla skulle tala om ämnen som Qatar och dylikt".

Sparv har tidigare talat om hur idrottare kan fastna i sin bubbla. Att fler låter göra sin röst hörd kan ha effekter i Qatar, tror han.

"Då jag talade med arbetarna var de väldigt glada över att vi engagerade oss. De betonade att vi borde fortsätta uppmärksamma detta, fortsätta att stödja dem och stå upp för deras rättigheter som arbetare och människor.

Diskussion om artikeln