Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restriktionerna börjar avvecklas omedelbart och epidemifaserna avskaffas – myndigheterna informerade om den nya hybridstrategin som ska öppna upp samhället

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 09:18.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.
Bildtext Vaccinen är det viktigaste verktyget för att samhället ska kunna återgå till en normal vardag i regeringens nya hybridstrategi. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru höll presskonferens tillsammans med social- och hälsovårdsministeriets experter.
Bild: Kimmo Penttinen / Lehtikuva

Vaccinationstäckningen är A och O – ju högre den blir, desto mer öppnar samhället upp. Det är kärnan i regeringens uppdaterade hybridstrategi som presenterades under en presskonferens på måndagskvällen.

De riksomfattande restriktionerna slopas helt och hållet då minst 80 procent av personer som är 12 år gamla eller äldre är fullt vaccinerade eller då alla har haft möjlighet att få två vaccindoser.

– Vi kommer inte att vänta tills vi uppnår vaccinmålet utan vi börjar avveckla restriktioner stegvis redan nu, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Kiuru tror att målet nås i mitten av oktober.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa tidigare på måndagen att till exempel restaurangrestriktioner kan slopas innan vaccinationstäckningen når 80 procent.

"Nu vet vi vilka åtgärder som är nödvändiga"

Målet med den nya hybridstrategin är att öppna upp samhället och främja att det hålls öppet.

De riksomfattande restriktionerna slopas och fokuset övergår till lokala restriktioner vid behov. Också de olika epidemifaserna avskaffas.

– Nu vet vi vilka åtgärder som är nödvändiga. De nya säkerhetsåtgärderna är mera målinriktade och proportionerliga och ska inte bara införas för säkerhets skull, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki som är strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Avdelningschef Taneli Puumalainen säger att smittläget i Finland snart närmar sig den punkt där epidemin började.

– Vaccinationstäckningen har minskat risken för att behöva sjukhusvård eller dö, och snart kommer smittspridningen att sakta ner. Viruset kommer ännu att spridas i små kedjor, men i sådan grad att de lokala myndigheterna klarar av att hantera det.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki
Bildtext Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att rekommendationen om distansarbete gäller till slutet av september.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Det centrala är att möjliga restriktioner övervägs i relation till grundläggande rättigheter och konsekvenser.

– Vi försöker undvika allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser. Också barnens välmående ligger i fokus, säger Kiuru.

Också spårnings- och testningsstrategin ska uppdateras och bli noggrannare. Enligt Pasi Pohjola, direktör för Social- och hälsovårdsministeriet, är den inte helt färdigbehandlad ännu. Det som ändå står klart är att spårning och testning kommer att riktas dit de behövs mest.

Puumalainen säger att det just nu är viktigt att undvika många sociala kontakter och att vaccinera sig.

Nödbroms i lättnaderna ifall ny virusvariant sprids

Vaccinationstäckningen har ökat och personer i riskgrupper löper mindre risk att bli smittade. De största hälsoriskerna gäller nu de ovaccinerade, inklusive barn under tolv år som inte vaccineras.

Möjliga framtida smittkluster kommer att bekämpas som vanligt. Ifall en ny virusvariant börjar sprida sig finns en nödbromsmekanism. Då finns det enligt Kiuru klara mål för avveckling av restriktionerna.

– Om hälso- och sjukvården är i fara att bli överbelastad kan vi dra i nödbromsen. Då tar statsrådet och de statliga myndigheterna över, säger Voipio-Pulkki.

Inreserestriktionerna vid Finlands gränser kommer att avvecklas stegvis men kan hållas kvar i viss mån också efter att vaccinmålet blivit uppnått.

På söndagen överlämnade regeringen ett lagförslag till riksdagen om att tvåmetersregeln ska avskaffas. Samtidigt sa statsminister Marin att regeringen hoppas på att kunna slopa munskyddstvång och -rekommendationer.

Under myndigheternas presskonferens framkommer det att det är upp till Institutet för hälsa och välfärd att fatta beslut gällande munskydd.

Här nedan kan du se presskonferensen om hybridstrategin i sin helhet, med svensk simultantolkning:

Svenska Yle live: Hur länge ska vi ha restriktioner, och vilka? Regeringen håller info - Spela upp på Arenan