Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Krog bröt mot coronarestriktionerna – myndigheterna stänger den i två veckor

Från 2021
Ölkranar på en restaura
Bildtext Restaurangernas verksamhet har begränsats under coronapandemin.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Åbokrogen Uljas som bröt mot coronarestriktionerna och höll öppet som normalt på lördagen stängs på visstid. Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland säger till Yle att det nu finns skäl att misstänka att krögaren inte har följt Regionförvaltningsverkets instruktioner.

Krögaren skrev före veckoslutet på sociala medier att krogen skulle hålla öppet som normalt lördagen den 4 september och att nu är det slut på alla coronarestriktioner.

Då Regionförvaltningsverkets inspektör granskade krogen på lördagen 23.30 var det fullt hus och ingen ordningsvakt syntes till. Det var så mycket folk på krogen att det inte gick att nå bardisken där utskänkningen pågick för fullt.

- Då vi besökte krogen tillsammans med polisen fanns det fullt med människor både inne och utanför krogen, säger advokaten Pepe Uskelin som ansvarar för enheten för näringslivsgranskning vid Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland. Dörren stod vidöppen och det var omöjligt att ta sig in i lokalerna.

Ravintola Juttutupa. 15.4.2021.
Bildtext Många krögare har varit irriterade över de restriktioner som har riktats mot barer och pubar.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Det har förekommit rykten att Regionförvaltningsverket inte gjorde något då de besökte lokalerna men det påståendet bestrider Uskelin bestämt.

- Inspektören på plats meddelade ägaren muntligt att krogen bör stängas omedelbart och att den ska vara stängd i två veckors tid, säger Uskelin. Enligt gällande coronarestriktioner ska restaurangerna i Egentliga Finland stänga sina dörrar klockan 23 och utskänkningen ska avslutas klockan 22.

Restauranger kan stängas för högst en månad

Regionförvaltningsverket utreder nu också om en mer utförlig granskning av Åbokrogen Uljas bör inledas.

Enligt uppgifter till Regionförvaltningsverket finns det skäl att misstänka att ägaren struntar i regionförvaltningsverkets beslut. Ägaren har dessutom medvetet brutit mot smittskyddslagen och rådande restriktioner.

Polisen på plats valde att inte tömma restaurangen på kunder i lördags.

Enligt Uskelin lämnade inspektören platsen med den uppfattningen att ägaren förstod vad som ska göras och trodde att restaurangen stängs. Men under måndagen har det dykt upp uppgifter som bevisar det motsatta.

- Efter att saken har utretts grundligt kan Regionförvaltningsverket med hänvisning till smittskyddslagens paragraf 58b inleda en utförligare granskning av Åbokrogen och stänga den i högst en månads tid, säger Uskelin. Dessutom kan det bli påföljder ifall alkohollagen har brutits. I grova fall kan utskänkningstillståndet dras tillbaka för gott och det kan bli frågan om en brottsutredning.

Enligt Uskelin försökte Regionförvaltningsverket under fredagen på förhand kontakta krögaren och ägaren till krogen för att påminna om statsrådets senaste restriktioner.

Efter det skickades uppgifter om de senaste restriktionerna till ägaren per mejl.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel "Koronarajoituksia rikkonut turkulaisravintola määrättiin kiinni kahdeksi viikoksi" skriven av Jouni Koutonen. Översättningen gjordes av Jesper Alm.

Tidningen Turun Sanomat var först med nyheten om att restaurangen stängs av myndigheterna.