Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Plötsligt är Jukurit ett av FM-ligans mest spännande lag – tränarnovisen Olli Jokinen vill att hockey ska vara roligt: "Spelarna ska minnas det"

Från 2021
Olli Jokinen ritar på taktiktavla.
Bildtext Olli Jokinen är ett oprövat tränarnamn.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Olli Jokinen må ha spelat över 1 200 matcher i NHL, men han har aldrig tillhört ett tränarteam för ett seniorlag. Nu har han huvudansvaret då Jukurit ska lyftas upp från ishockeyligans bottenträsk. "Experterna får fritt bedöma hur vårt spel verkar", säger Jokinen till Yle Urheilu.

Jukurit stod för en tränarbomb då man meddelade att det är Olli Jokinen som ska leda laget säsongen 2021/22.

42-åringen satte punkt för spelarkarriären år 2015 efter över 1 200 matcher i NHL. Därefter har han dragit i trådarna för en hockeyakademi i Florida – nu är han plötsligt chefstränare för Jukurit i FM-ligan.

S:t Michelklubben har harvat på i seriens bottenskikt sedan man lyftes upp år 2016. Till skillnad från de andra upplyftna lagen Sport och KooKoo har man aldrig tagit sig till slutspel.

I Olli Jokinens Jukurit är ribban högt uppsatt direkt. Målet för hans debutsäsong som chefstränare?

– En direkt slutspelsplats, slår Jokinen fast för Yle Urheilu.

Jukurit tränar.
Bildtext Hela 15 spelare lämnade Jukurit efter förra säsongen.
Bild: Esa Huuhko / Yle

– Experterna får fritt bedöma hur vårt spel verkar eller ser ut. Lagets uppgift är att få vardagen att fungera så bra att vi utvecklas som lag och individer.

Hurdan hockey spelar Jokinens Jukurit då?

– Att man är aktiv på planen är huvudgrejen. Jag vill att vi är energiska och aktiva. Vi har ett rörligt lag, som förmår att reagera i rinken.

Ny, ivrig tränare

Jukurits lagbygge är det namnstarkaste man hittills haft i ligan. Särskilt anfallet ser starkare ut än tidigare, med namn som Pekka Jormakka och Petrus Palmu – samt skrällvärvningarna Jarkko Immonen, 39, och Jani Tuppurainen, 41, från JYP.

Världsmästaren Immonen har till och med spelat två OS med sin nya tränare, 2010 och 2014, samt ett VM, 2014.

– Olli har ett bra grepp. Vi fokuserar noga på olika saker och gör dem grundligt. Ollis iver och glöd för tränaruppgiften syns i allt han gör, konstaterar veterancentern.

– Jarkko är oersättlig för tränaren. Jag vet vilken slags person han är i vardagen, hur han är på planen och i omklädningsrummet. Han är oersättlig också för att han vill fortsätta utvecklas, trots att han varit med om så mycket som spelare, hyllar Jokinen.

Jarkko Immonen på träning.
Bildtext JYP-ikonen Jarkko Immonen spelar nu för Jukurit.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Nu ska Immonen och de andra Jukuritspelarna framför allt ha roligt i rinken.

– Lagets värdegrund baserar sig helt och hållet på ärlighet. Alla får ta med sig sin egna ärliga personlighet till laget, till livet i omklädningsrummet. Jag vill att de ska minnas att hockey ändå är roligt, en trevlig livsstil, påminner Jokinen.

Hittills har Jukurit slutat på platserna 11, 13, 14, 13, 14 under sin tid i ligan. För att ta sig högre krävs bra spel direkt från hösten.

– Man brukar säga att du inte kan ta dig till slutspel i september, men du kan tappa din slutspelsplats då. Det är fakta, slår Jokinen fast.

Premiärveckan i FM-ligan

Artikeln är en förkortad version av Yle Urheilus text Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan", skriven av Jussi Saarinen.

Diskussion om artikeln