Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbon Alexander Lindholm finsk mästare i banbåtsracingens F4-klass

Från 2021
Alexander Lindholm sitter i cockpiten i sin gråa formel 4 racerbåt.
Bildtext Alexander Lindholm kör rally på vatten. Han är igen finsk mästare i banbåtsracing i formel 4-klassen.
Bild: Milena Hackman / Yle

Alexander Lindholm är årets finska mästare i banbåtsracingens formel 4-klass. Lindholm var finsk mästare också 2019 och tog VM-guld i fjol.

Säsongens sista deltävling i Lahtis kunde inte köras på grund av coronarestriktioner. Lindholm vann tvåan Sami Reinikainen och trean Stefan Arandi med en skillnad på tre poäng.

– Nog måste man ju vara nöjd med det resultatet. Jag skulle nästan våga påstå att den tuffaste serien den här säsongen har varit i min klass, formel 4, säger Lindholm.

Förbundet för segling och båtsport i Finland var först med att skriva om Lindholms vinst. I intervjun för förbundet sade Lindholm att han siktar på att tävla i F2-klassen nästa år, men att han i vilket fall som helst inte kommer att tävla i F4-klassen nästa år.

– Formel 2 är nästa steg uppåt, sedan finns det ännu formel 1-klassen. Formel 2-klassen är ganska mycket snabbare och tävlingarna är längre borta. Det är ett ganska stort hopp ekonomiskt sett att gå över till F2, även om jag inte tror det skulle vara något större problem körmässigt, säger Lindholm.

Just nu letar han efter sponsorer och efter ett så förmånligt alternativ som möjligt att köra.

– Till F2-klassen tror jag inte att vi själva skulle vara kapabla att bygga en båt utan då måste vi köra en färdig. Där är lite andra säkerhetsaspekter med i den båten och det krävs vissa rättigheter för att få tillverka dem.

Lindholm och hans pappa har själva byggt den nuvarande båten hemma i garaget. Om det inte går att komma in i F2-serien så kommer de förmodligen att börja jobba på en ny F4-båt.

– Jag har kört med samma båt och testat och tränat med den i ett antal år så nu skulle det vara roligt med lite nya utmaningar, säger Lindholm.

Diskussion om artikeln