Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerit fick slita för första segern – nyförvärvet Kalle Kossila fintade in förlängningsavgörandet: "Jag fick nog av AHL"

Uppdaterad 06.09.2021 22:29.
Kalle Kossila gör mål.
Bildtext Så här avgör man en hemmadebut – Kalle Kossila säkrade Jokerits första seger för säsongen i förlängningen.

Efter en poänglös öppningsvecka verkade Jokerit vara på väg att öppna segerkontot med besked. Men till slut krävdes det förlängning för att Helsingforsklubben skulle slå Traktor Tjeljabinsk.

Jokerit inledde KHL-säsongen förra veckan med att inte få med sig några poäng alls från bortaturnén som innehöll matcher mot Ak Bars Kazan och Neftehimik Nizhnekamsk.

I dagens hemmapremiär i Helsingforsarenan stod Traktor Tjeljabinsk för motståndet. Ett lag som förstärkts sedan förra vintern med bland annat snipern Teemu Pulkkinen.

Inledningsvis hade Pulkkinen och hans nya lagkamrater inte mycket att säga till om. Jokerit gjorde två powerplaymål i första perioden efter två vassa skott av Iiro Pakarinen. Knappt halvvägs in i andraperioden var det nyförvärvet Kalle Kossilas tur att bjuda på ett fint powerplayskott och Jokerits tredje var ett faktum.

Därefter började Jokerit tappa sin struktur i spelet och Traktors jakt kom i gång. I början av tredjeperioden var gästerna bara ett mål ifrån, men Marko Anttilas 4–2-mål med en knapp kvart kvar gav andrum – för en liten stund.

Traktor hade nämligen fått upp farten och några minuter efter Anttilas mål var man ikapp. Och det var just Teemu Pulkkinen som pinade sin gamla klubb med kvitteringen, med ett stiligt slagskott.

Kossila tröttnade på AHL

Kvällens matchhjälte blev Kalle Kossila. Matchen gick till förlängning och där fick Kossila ett friläge efter Teemu Turunens lyckade backchecking. Kossila bjöd på läckra dragningar och lyfte spelredskapet i nättaket. Totalt stod han för 2+2 i sin hemmadebut.

– Det var en fin kväll för Kalle och det var skönt att få första segern ur världen till slut, säger Jokerits tränare Lauri Marjamäki på presskonferensen.

Grankulla IFK-produkten Kossila, som NHL-debuterade för Anaheim säsongen 2016/17, är något av en doldis inom finsk hockey och har ett knappt decennium bakom sig i Nordamerika, främst i universitetsligan NCAA och farmarligan AHL.

– Man fick nog av AHL, trots att ligan var bra så var det ganska klart att komma till Europa då dörren till NHL inte var öppen. Här kan man vara närmare hemmet och njuta av hockeyn på ett annat sätt, förklarar Kossila.

På torsdag gästar Jokerit Kunlun Red Star.

Resultat

Jokerit–Traktor Tjeljabinsk 5–4 efter förlängning (2–0, 1–1, 1–3, 1–0)

J: Kalle Kossila 2+2, Iiro Pakarinen 2+0, Teemu Turunen 0+2, Marko Anttila 1+0, Niklas Friman 0+1, Markus Hännikäinen 0+1, T: Teemu Pulkkinen 1+0