Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matilda Castren avgjorde Solheim Cup till Europas favör: "Det är svårt att sätta ord på det här, jag tror att jag fortfarande skakar"

Från 2021
Matilda Castrens seger avgjorde Solheim Cup.
Bildtext Matilda Castrens seger avgjorde Solheim Cup.
Bild: /All Over Press

Segern i golfens anrika lagtävling Solheim Cup gick till Europa. Finländaren Matilda Castren vann sin singelmatch på måndagen och såg till att Europa vann med siffrorna 15–13.

Den finländska golfaren Matilda Castren vann Solheim Cup 2021 tillsammans med sitt Team Europa. Europa besegrade USA med poängen 15–13.

Den 26-åriga Castren skötte sin del av lagtävlingen galant på måndagen genom att vinna sin singelmatch över USA:s Lizette Salas. Castren slog en birdie på det elfte hålet och rev upp en tvåpoängsledning mot Salas, som i de två följande hålen reducerade och utjämnade.

Oavgjort alltså med fem banor kvar.

Putt avgjorde

En birdie på den 15:e hålet gav Castren en enpoängsledning som hon klarade av att hålla ända till slut – avgörandet kom på det sista hålets avgörande par-putt.

– Det är svårt att sätta ord på det här, jag tror att jag fortfarande skakar, säger Castren för Golf Digest.

– Jag tittade på resultattavlan och insåg att det här är en viktig putt, och jag ville sätta den. Vi läste den och lyckades perfekt. Jag visste att den var viktig och jag visste att vi behövde den. Fast jag visste inte exakt hur viktig den var eftersom andra matcher fortfarande var i gång.

Castrens seger gav Europa den behövliga 14:e poängen och lagmatchens seger för Europa var ett faktum.

"Superstjärna"

– Hon är en superstjärna, säger Europas kapten Catriona Matthew om finländaren som ännu för några veckor sedan inte hade fått delta i lagtävlingen på grund av att hon inte var medlem av Ladies European Tour – den statusen fick hon tack vare en turneringsseger så sent som i juli.

Segern var Europas sjunde och den första på amerikansk mark på åtta år. USA leder det historiska sammandraget med tio segrar mot Europas sju.

Europa ledde med 9–7 inför avslutningsdagen och trots att USA kammade in en poäng under måndagen lyckades den regerande mästaren Europa vinna också i år.

Utöver Castren vann också Madeleine Sagström, Leona Maguire, Celine Boutier och Emily Pedersen sina matcher.

Castren var med i den anrika lagtävlingen, som samlat världens bästa kvinnliga golfspelare sedan 1990, som första finländare.

Diskussion om artikeln