Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Asko Järvinen vid HUS kritiserar regeringens hybridstrategi: Nu behövs tydliga direktiv för testandet

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 09:39.
Asko Järvinen i studio.
Bildtext Överläkaren Asko Järvinen efterlyser praktiska direktiv för testandet och hanteringen av coronafall i skolorna.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt kritiserar regeringens coronastrategi för hur samhället ska öppnas upp. Strategin saknar enligt Järvinen konkreta direktiv för hur myndigheterna ska resonera till exempel kring testandet av skolbarn.

– Till grundidén lät den bra, men den innehåller inga konkreta direktiv. Det var nog ett verkligt famlande av regeringen, sa Järvinen i Yles morgon-tv i morse.

– De praktiska besluten blir sannolikt ännu svårare efter det här, det vill säga beslut om vad man ska göra och hur man ska agera fattades inte. Också arbetsfördelningen mellan regeringen, Social- och hälsovårdsministeriet och de regionala myndigheterna förblev väldigt rörig. Samtidigt som regeringen sköt över ansvaret på regionala myndigheter blev det öppet vad testningsstrategin är och hur man ska agera vid coronafall i skolorna, tillade Järvinen.

Enligt Järvinen har experter varit i kontakt med Social- och hälsovårdsministeriet om de här frågorna redan länge. Nu lämnade regeringen deras nödrop obesvarade, säger han.

Under senaste tiden har flera sjukvårdsdistrikt ifrågasatt ändamålsenligheten med omfattande testning och smittspårning. Bägge verksamheter upptar betydande resurser vilket har lett till att särskilt primärvården blivit lidande. Samtidigt har vaccintäckningsgraden stigit.

Bildtext Antalet coronatest per vecka var i början av september högre än nånsin tidigare under pandemin.

Svår sits för hen som ska fatta beslut

Regeringen informerade på måndagen om den uppdaterade så kallade hybridstrategin. Enligt den slopas de riksomfattande restriktionerna helt då minst 80 procent av personer som har fyllt 12 är fullt vaccinerade eller då alla har haft möjlighet att få två vaccindoser.

– Jag förväntade mig riktlinjer för testandet. Redan från slutet av juli har Institutet för hälsa och välfärd rekommenderat att de som fått fullt vaccinskydd inte längre behöver testa sig då en exponering inte har konstaterats, med undantag av de som arbetar inom vården.

– En annan fråga är testandet av mindre barn. Om vi fortsätter testa barn i nuvarande takt, leder det oundvikligen till att skolor stängs. Det i sin tur går kraftigt emot regeringens formulering om att åtgärder inte borde riktas mot barn och unga, sa Järvinen.

Enligt Järvinen försvåras myndighetsbesluten av att lagparagraferna inte tar i beaktande vaccintäckningsgraden.

– Hen som fattar beslut och som förutsätts motivera dem är i en svår sits. Det blir allt svårare hela tiden att motivera att åtgärderna är nödvändiga då allt fler är vaccinerade.