Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Protester mot Stubb på Helsingfors universitet

Från 2015
Alexander Stubb
Bildtext Finansminister Alexander Stubb.
Bild: Lehtikuva

Finansminister Alexander Stubb (Saml.) talade i kväll på Helsingfors universitets jubileumsseminarium. Han möttes av buu-rop från demonstranter.

På torsdag kväll ordnades det avslutande seminariet för Helsingfors universitets 375-årsjubileum. Studerande och universitetspersonal samlades i universitetets aula för att protestera mot de nedskärningar som planeras på universitetet.

Thomas Wallgren, lektor i filosofi, var en av dem som deltog i demonstrationen. Några av demonstranterna gick in i festsalen och buade när Alexander Stubb höll tal.

- Det är en bottennotering att Finlands historias största universitetsfiende blir inbjuden att vara festtalare på universitetets 375-års jubileumsfest. Det är mycket märkligt, säger Thomas Wallgren.

- Vi var flera hundra. På mycket kort varsel utlyste vi en demonstration för att meddela Alexander Stubb och universitetets ledning att Stubb inte är välkommen till Helsingfors universitet under de här förhållandena, säger Wallgren.

Thomas Wallgren hör också till de över 350 universitetsanställda från 12 universitet som har undertecknat ett upprop om att personalen borde börja vidta strejkförberedelser.

Hufvudstadsbladet var först med nyheten om demonstrationen.