Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern och De Gröna inte överens om klimatåtgärderna – kvintetten fortsätter budgetförhandlingarna

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 14:51.
Annika Saarikko, Anna-Maja Henriksson, Sanna Marin, Li Andersson och Maria Ohisalo står framför ett talarpodium utanför Ständerhuset.
Bildtext Kvintetten har samma syn i flera skattefrågor, sade statsminister Sanna Marin. Klimatfrågan och sysselsättningen är olösta nyckelfrågor, när regeringen inleder budgetmanglingen.
Bild: Lehtikuva

Regeringen har inlett förhandlingarna om förslaget till nästa års statsbudget. Mycket fokus är på klimatfrågan och sysselsättningen och klimatåtgärderna verkar bli en tvistefråga mellan Centern och De Gröna.

När kvintetten, det vill säga ordförandena för de fem regeringspartierna, anlände till Ständerhuset möttes de av högljudda krav från klimataktivister. På plats fanns demonstranter från flera organisationer, som stundvis överröstade ministrarnas svar i direktsändningarna inför budgetmanglingen. De kräver att klimatbesluten tas nu, i samband med budgetbesluten för nästa år.

Leppä för morot, inte piska när det gäller utsläppen

Klimatfrågan är en av de stora frågorna som enligt bedömningar kommer att ta längst tid att lösa i budgetmanglingen, som beräknas pågå i åtminstone två dagar. Kvintetten har diskuterat flera frågor redan innan hela regeringen möttes.

När förhandlingarna pågått en halv dag är det klart att De Gröna och Centern är oense om hur Finland ska lyckas minska sina koldioxidutsläpp. Regeringen har förbundit sig till att göra Finland koldioxidneutralt senast år 2035.

 Hur jordbrukens utsläpp ska beskattas är en av de svåra punkterna, precis som skattehöjningen av bränsle som används för uppvärmning. De är åtgärder som skulle minska utsläppen, men samtidigt skulle jordbrukare och invånare i småhus drabbas.

Och enligt jord- och skogsbruksminister Jari Leppä kan Centern inte acceptera åtgärderna. Partiet motsätter sig också röjningsavgifter för torvfält.

Leppä sa utanför Ständerhuset att han anser att utsläppen ska minskas med hjälp av morot, istället för piska.Kvintetten fortsätter förhandla utan de andra ministrarna

Kvintetten fortsätter förhandlingarna utan de andra ministrarna

Den så kallade kvintetten fortsätter nu förhandlingarna om klimatåtgärderna utan resten av minstrarna.

Både Centern och SDP anser att det redan finns tillräckliga medel för att lyckas med de utsläppsminskningar man kommit överens om.

 Trafik- och kommunikationsminister Timo Harakka skriver på Twitter att en lösning redan fanns förra veckan men nu handlar det om huruvida man vill komma med ytterligare skattehöjningar.

Klimatfrågan är en knäckfråga

– Av nyckelfrågorna är klimatbesluten fortfarande öppna, och sysselsättningen diskuteras. Men i många frågor har vi gått framåt. I de flesta skattefrågor har vi samma syn, och vi har nått flera överenskommelser, sade statsminister Sanna Marin när förhandlingarna inleddes.

De Gröna och Vänsterförbundet har tidigare meddelat att klimatfrågan är en knäckfråga för fortsatt regeringssamarbete. Partiordförande Maria Ohisalo och Li Andersson har sagt att beslut ska tas för alla de minskningar av utsläppen som behövs, för att Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035. Enligt Ohisalo handlar det om beslut som behövs för en minskning på 11 megaton koldioxidutsläpp.

Ohisalo: Bara metoder räcker inte, utan de måste vara effektiva

– Vi har ett bra gemensamt program, men vi måste hitta konkreti i alla frågor. Vi har haft verktyg på bordet men det räcker inte. De måste vara så effektiva att vi får 11 megaton ihop. Det handlar också om vad industrin behöver veta om hur samhället förhåller sig till klimatfrågorna, sade Ohisalo.

Människor demonstrerar utanför Ständerhuset 8.9.2021. De håller upp plakat med texter för klimatet.
Bildtext Demonstranterna ropade "ilmastoriihi", alltså klimatria, och överröstade stundvis ministrarna i direktsändningen.
Bild: Lehtikuva

Betoningarna är olika inom regeringen, om tidpunkten för när besluten ska tas. Ohisalo och Andersson har sagt att regeringen har kommit överens om att alla återstående klimatbeslut för hela regeringsperioden ska fattas nu. Marin och Saarikko säger att man har kommit överens om att besluten ska tas under regeringsperioden. Den räcker ända till våren 2023.

– Det handlar om 110 euros strukturomvandlingar, och de kan göras under hela regeringsperioden, sade Centerns ordförande, finansminister Annika Saarikko.

Andersson: "Klimatfrågan är lika viktig som sysselsättningen"

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger hon litar på att regeringen kan visa på funktionsförmåga i klimatfrågan.

– Vi litar på det som har sagts i samband med regeringsförhandlingarna - att klimatet är en lika viktig fråga som sysselsättningen. Vi måste hitta en gemensam syn, så att vi får bort utsläppsklyftan. Det hänger ihop med både budgeten och skattefrågor, sade Andersson.

Centern har lyft sysselsättningen och ekonomin främst, medan SFP har sagt att budgetmanglingen i första hand handlar om ekonomiska beslut och inte klimatbeslut. Frågor som kan bli svåra för SFP är källskatten och dividendbeskattningen, som också är på bordet.

– Sfp är ingen vän av källskatt på dividender, men vi ska se nu var det landar, sade Henriksson.

Regeringspartiernas ordförande gav sin syn på läget inför budgetmanglingen, som inleddes kl. 10 på Ständerhuset. I bakgrunden hörs klimataktivister från flera miljöorganisationer, som kräver snabba beslut. - Spela upp på Arenan

Rättelse: I den tidigare versionen stod det "källskatt och dividender" i Henrikssons citat. Den korrekta versionen är "SFP är ingen vän av källskatt på dividender".

Uppdaterad med kommentarer av Jari Leppä kl. 14.30. Texten uppdaterades med en kommentar av Timo Harakka kl. 14.51.