Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättegången mot anställda vid Åland Post inleds i dag

Från 2021
Ålands postterminal utifrån.
Bildtext År 2017 beslagtog beväpnade tulltjänstemän över 33 000 tabletter läkemedel och diverse dopningsklassade preparat i ett tillslag mot Ålands Posts lokaler i Jomala.
Bild: Ålands Radio & TV

Sex personer med anknytning till Åland Post står åtalade för bland annat grovt skattebedrägeri.

Rättegången inleds i dag i Ålands tingsrätt och bland de åtalade finns bolagets vd Henrik Lundberg och ekonomichef Johan Sundblom.

Åtalet väcktes i april 2020 och i januari i år hölls muntliga förhandlingar i ärendet.

Det var den 30 oktober 2017 som beväpnade tulltjänstemän i ett tillslag mot Ålands Posts lokaler i Jomala beslagtog över 33 000 tabletter läkemedel och diverse dopningsklassade preparat.

Det åtal som nu kommer upp i tingsrätten grundar sig i att Åland Post har importerat, lagrat, packat och distribuerat varorna i fråga enligt en kontraktsuppgörelse med det brittiska företaget Authentic Produces.

Elva anställda vid Åland Post var till en början åtalade, men fem har tilldelats åtalseftergift.

De sex svarande bestrider åtalet till den grad att någon i postens ledningsgrupp med uppsåt skulle ha brutit mot lagen eller varit i sista hand ansvarig för de varor som distribuerats.

Ålands tingsrätt har sammanlagt avsatt fyra veckor för rättegången. Den skulle ursprungligen ha inletts igår men sköts fram en dag.

Diskussion om artikeln