Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kinesisk OS-satsning gynnar också Damlejonen – Susanna Tapani och Michelle Karvinen ansluter till kinesiska Shenzhen KRS Vanke Rays

Susanna Tapani.
Bildtext Susanna Tapani får smaka på proffslivet.

Kinesiska Shenzhen KRS Vanke Rays har hela fyra finländska spelare nästa säsong då Minnamari Tuominen får sällskap av Susanna Tapani, Michelle Karvinen och Anna Kilponen.

VM-bronsmedaljörerna Susanna Tapani och Michelle Karvinen är den kinesiska klubbens senaste värvning. Klubben hade ögonen på Karvinen redan förra säsongen, men på grund av pandemin valde hon då att fortsätta karriären i Ladies Team Lugano i schweiziska ligan.

Men nu fortsätter karriären i det kinesiska laget, som grundades 2017 och spelade under namnet Kunlun Red Star i den kanadensiska ligan CWHL.

Basen i klubben kommer från Kina och de första finländarna i laget var i tiderna målvakten Noora Räty och anfallaren Anniina Rajahuhta. Sedan år 2019 spelar laget i den ryska ligan.

För 28-åriga Susanna Tapani var det här karriärens första proffskontrakt.

– Fyra dagar av proffsliv! Svårt att tro att man betalar mig för att spela hockey och att jag bor i Moskva, skriver anfallaren på instagram.

Får ge plats åt kinesiska landslagsspelare i höst

Säsongen i den ryska ligan är i år ganska speciell. Just nu spelas finalserien som avbröts på grund av pandemin. Efter det ger klubbens utländska spelare plats åt de kinesiska spelarna som förbereder sig för OS i Peking.

Bakgrunden till arrangemanget är att Vanke Rays i grunden skapades som en plattform för de OS-satsande kinesiska landslagsspelarna.

På grund av arrangemanget kan Tapani förbereda sig för OS i Åbo och fortsätta spela ringette i i FM-serieklubben RNK. Till den kinesiska klubben Shenzhen KRS Vanke Rays återvänder hon först efter OS.

– Det är klart att specialarrangemanget passar mig bra. Nu kan jag förbereda mig för OS i Finland. Hur som helst känns det rätt overkligt att på riktigt kunna kalla mig proffs.

Källa: STT, Eliteprospects